Японската икономика регистрира отрицателен ръст за второто тримесечие от 1.2% на годишна база, което се оказа близо два пъти повече от средните очаквания на анализаторите.

Резултатът намали и очакванията, че централната банка на страната ще повиши нивото на краткосрочните лихви до края на годината.

Първоначалните правителствени прогнози бяха, че втората най-голяма световна икономика ще отбележи отрицателен ръст от 0.5% за тримесечието, докато средните на анализаторите бяха за контракция в размер на 0.7%.

На тримесечна база свиването на икономиката е възлязло на 0.3%. Последният отрицателен ръст на икономиката на Япония бе през третото тримесечие на 2006 година, когато тя отбеляза понижение от 0.1% на тримесечна база.

Негативните резултати допринесоха за силно понижение на японските индекси, като Nikkei 225 загуби 1.9% от стойността си.

Леко понижение регистрира и японската валута спрямо щатския долар. Доларът поскъпна до ниво от 113.30 йени, след като малко преди оповестяването на резултатите се търгуваше на нива от около 113 йени за долар.

Дори и след лошите резултати през второто тримесечие обаче, за първите две тримесечия на годината икономиката на Япония е регистрирала ръст от 2.5% на годишна база.

Средните очаквания са за цялата годината икономиката на страната на "изгряващото слънце" да се повиши с 2%, в сравнение с миналата година.

До голяма степен влошаването на резултата се е предопределило от намаляването на капиталовите инвестиции, понижили се с 1.2% за второто тримесечие. Инвестициите в публичния сектор също са намалели с 2.6%, на фона на предварителните прогнози за понижението им с 2.1%.

На следващото заседание на централната банка, което ще се проведе на 19 септември, средните очаквания са, че банката ще запази равнището на лихвите непроменено при ниво от 0.5% на годишна база. Лихвите в Япония са и най-ниските сред развитите индустриални страни.

Засилват се и очакванията, че Фед ще понижи равнището на лихвите в САЩ до ниво от 5% на годишна база, на фона на настоящото им ниво от 5.25% на годишна база, след данните, посочили първото от четири години насам понижение на новосъздадените работни места в САЩ през август.