Японската икономика е отбелязала по-голям от очакванията ръст през изминалото трето тримесечие, посочиха изнесени днес данни. Втората най-голяма световна икономика е отбелязала ръст от 2.6% през изминалото трето тримесечие, приключило в края на септември.

За сравнение, през изминалото второ тримесечие ръстът бе отрицателен след ревизия в размер на 1.6%.

Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръстът на икономиката да възлезе на 1.8% за тримесечието.

В решение, също взето днес, Японската Централна Банка запази нивото на краткосрочните лихви в страната при 0.5% на годишна база. Това до голяма степен се предопредели след данните, посочили най-голямото понижение на инвестициите в недвижими имоти от десетилетие насам.

За добрия резултат са съдействали и по-силните от очакванията потребителски разходи.

На тримесечна база през третото тримесечие японската икономика е отбелязала ръст от 0.6%, което отново превиши средните очаквания на анализаторите за ръст от 0.5%.

Йената продължава силното си повишение спрямо долара след добрите резултати. За последния един месец доларът загуби 4% спрямо японската йена, на фона на проявената слабост от "зелените пари" и спрямо останалите основни валути.

Затрудненията на щатската икономика карат инвеститори и анализатори да очакват и по-нататъшно намаляване на краткосрочните лихви в САЩ до края на годината или в началото на следващата година.

До момента Фед на два пъти понижи равнището на лихвите, като изненадващо ги намали с половин процентен пункт и месец по-късно с нови 25 базисни пункта.