Японската централна банка запази нивото на лихвите в страната при 0.5%, като заяви, че ръстът на втората най-голяма световна икономика ще е по-слаб от очакванията на анализаторите.

За фискалната година, приключваща на 31 март ръстът се очаква да бъде между 1.5 и 2%, обявиха още от централната финансова институция.

Японският основен индекс регистрира сериозни загуби, като отбеляза най-голямото си понижение през последните два дни от 17 години насам.

След обявяването на решението на банката, доларът не регистрира съществена промяна спрямо йената, като се търгуваше на нива от около 106 йени за един долар, на фона на нивата му на търговия от 106.23 йени за долар преди това.

Инвеститорите залагат вероятност от 56% за намаляване на лихвите в Япония до края на юли, според изчисления на инвестиционната банка JPMorgan Chase & Co.

Правителството на страната също занижи прогнозния си ръст за японската икономика в диапазона между 1.3 и 2.1%, като обявените предишни очаквания бяха за ръст в диапазона между 1.8 и 2.1%.