Японската централна банка запази основната лихва непроменена тази сутрин, въпреки нарастващите тревоги за забавяне на световната икономика.

Инвеститорите очакваха банката да запази лихвата на ниво от 0.5%, при условие, че японската икономика се бори със слабия имотен пазар, предпазливите очаквания на бизнеса и безпокойството от спад при жизненоважния пазар на САЩ.

Пазарът чака знаци за бъдещото поведение на банката от коментарите на губернатора Toshihiko Fukui, който ще говори по-късно днес.

През по-голямата част на миналата година въпросът бе дали централната банка ще повиши лихвите, в резултат на постоянния ръст в страната. Но световната криза, породена от ипотечната в САЩ, промени нещата. Сега дори започват спекулации, че централната банка може да намали лихвите.

В четвъртък доклад показа, че икономиката е отчела ръст от 3.7% на годишна база, за четвъртото тримесечие на миналата година, но анализатори прогнозират забавяне през следващите месеци.

Някои инвеститори предричат, че институцията ще е под натиск да облекчи кредитния пазар заедно с ФЕД и другите централни банки, в обединен опит да запазят глобалния ръст.

Вчера Бен Бернанке каза на щатския Конгрес, че икономиката се влошава и сигнализира готовност за понижение на лихвите отново. ФЕД оряза основната лихва с 1.25 процентни пункта миналия месец до 3 на сто.

Европейската централна банка е по-предпазлива по въпроса поради опасения, свързани с инфлацията.

Японският финансов министър Fukushiro Nukaga каза, че проблемите с имотния пазар в САЩ и високите цени на суровините са заплаха за икономиката.