Японските индекси регистрираха силен спад в първия ден на търговия през новата седмица, удължавайки серията си от понижение до пети пореден ден.

Силните разпродажби на акции от японски компании доведоха до понижението на основния индекс под психологическото ниво от 17 000 пункта, за пръв път от два месеца насам.

Рано сутринта основният японски индекс Nikkei 225 загуби 3.3% от стойността си до ниво от 16 642 пункта, като това бе и най-голямото дневно понижение от девет месеца насам, отвело го до най-ниското му ниво от началото на годината.

Така от постигнатия си седемгодишен максимум през миналия понеделник, индексът отбеляза спад от близо 8%.

Силен спад регистрира и широкият индекс ТОРIX, понижил се с 3.4% до ниво от 1 662.71 пункта.

Междувременно японската валута продължи със силното си поскъпване спрямо останалите основни валути, като днес йената се повиши до нов тримесечен максимум спрямо долара.

Щатската валута поевтиня за кратко до ниво от 115.38 йени за долар, като към момента се разменя на нива от около 115.70 йени за долар.

Поскъпването на йената, спрямо останалите основни валути се предопределя до голяма степен от силната разпродажба на долари спрямо йени, на фона на силния спад на световните индекси през изминалата седмица.

В известна степен поскъпването на йената, спрямо долара се предопредели и от завишаването в петък на минимално изискваната сума за търгуване с фючърси на йената на чикагската борса, поради повишената волатилност на японската валута.

Силни разпродажби на британски лири срещу йени бяха регистрирани от големи институционални инвеститори довели до поевтиняването на паунда от 2%, спрямо японската йена през днешния ден.