Представител на Японската централна банка е настоял за определяне на времеви лимит в рамките на две години за настоящата агресивна стимулираща парична и лихвена политика, за да се гарантира, че финансовите пазари ще разберат подобно ограничение, показва стенограмата от заседанието на банката, проведено на 10-и и 11-и юни. Но други представители на ЯЦБ са заявили, че работната рамка на настоящата политика осигурява гъвкавост за възможни корекции.

Според представител на централната банка спекулациите около намаляването на програмата на парични стимули на Фед може да навреди на условията за финансиране в Европа и на т.нар. "развиващи се пазари", съобщава БНР. Той е отбелязал, че отлагане на икономическото възстановяване зад граница може да отложи и възстановяването на японската икономика.

Повечето членове на ЯЦБ са посочили, че японските финансови пазари вероятно ще възстановят своята стабилност.

Японската йена не реагира на оповестената стенограма от последното заседание на ЯЦБ, тъй като основният акцент на финансовите пазари се поставя върху днешните важни показания на шефа на ФЕД Бернанке пред финансовата комисия на Конгреса на САЩ.