Днес йената се търгува на 0.5% от нивото 100 йени за долар преди очакваното изказване на управителя на централната банка на страната Харухико Курода на фона на спекулациите, че неговите действия карат инвеститорите да влагат парите си в активи с по-висока доходност, пише Bloomberg.

Японската валута е на път да падне тази седмица най-малко с 1.9% спрямо 16-те други основни валути. Доларът пък се очаква да отчете понижение от 5 април насам спрямо повечето основни валути - преди очакваните днес данни за продажбите на дребно в САЩ през март.

“Цялостната тенденция да се разпродава йената няма да се промени,” смята Юджиро Гото, валутен анализатор в Nomura Holdings Inc. “Условията са подходящи за тестване на нивото от 100 йени за долар.”

Йената поскъпна с 0.2% до 99.50 йени за долар по-рано днес, след като вчера докосна нивото от 99.95, което бе най-ниското за японската валута от 14 април 2009 г. насам.

Йената е поевтиняла с 1.9% от 97.57 в края на миналата седмица. Валутата остана почти без промяна спрямо еврото на ниво от 130.5, след като вчера достигна 131.12 – най-ниското от януари 2010 г.

Днес доларът пада с 0.1% до 1.3118 долара за евро, след като вчера достигна 1.3138 – най-ниското си ниво от 28 февруари насам. Щатската валута се е обезценила с 1% от 5 април насам. Това е и първото седмично понижение в две поредни седмици от началото на февруари насам.

По-късно днес Курода се очаква да говори на събитие, организирано от Yomiuri International Economic Society event today. Централната банка на Япония изненада анализаторите и пазарите на 4 април, като удвои количеството на изкупуваните месечните облигации. Така Централната банка и Япония вече изкупуват облигации общо за около 160 млрд. долара всеки месец.

Доларът може да продължи да пада спрямо еврото, слд като днес се очаква данните за търговията на дребно да покажат, че продажбите не отчитат промяна през миналия месец след ръст от 1.1% през февруари.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке също се очаква да говори по-късно днес.

Йената е поевтиняла с 5.1% за последния месец. Пониженията при еврото и долара са от 0.7% и 1.4%, респективно.

Австралийският и канадският долар пък са поскъпнали с 1% и 0.4%, респективно, за последния месец.