Йената обърна посоката и губи спрямо долара, след като първоначално поскъпна на фона на разочароващите икономически новини от Китай, които повишиха търсенето на валутата убежище.

Китайските инвестиции, фабричното производство и продажбите на дребно не оправдаха очакванията, засилвайки опасенията за това дали икономиката се стабилизира.

Доларът поевтиняваше спрямо йената в ранната търговия я Азия днес. Щатската валута докосна 108.46, отстъпвайки от достигнатия в петък двуседмичен връх от 109.57, когато доларът получи подкепа от добрите данни за щатската икономика.

Доларът след това възстанови загубите си и за последно се търгуваше на ниво от 108.90 йени, отбелязвайки ръст от 0.2% за деня.

Говорител на японското правителство днес опроверга медийна публикация от уикенда, според която министър-председателят Шиндзо Абе е решил да забави увеличението на данъка върху продажбите.

Австралийският долар докосна 2.5-годишно дъно от 0.7236 щатски долара. Австралийската валута след това се отдалечи от това дъно и за поледно бе на ниво от 0.7287, отбелязвайки повишение от 0.3% за деня.

Спрямо кошница от няколко други основни валути доларът бе на ниво от 94.637 пункта, задържайки се близо до достигнатия в петък връх от 94.845 пункта, което бе най-високото му ниво от 25 април насам.

Еврото изгуби 0.1%, до 1.1307 долара и се търгува недалеч от достигнатото в петък двуседмично дъно от 1.1283.

Изнесените в петък данни, които показаха, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали с 1.3% миналия месец, което бе най-големият им ръст от година, подкрепиха долара.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации за последно бе на ниво от 1.712%, движейки се близо до едномесечното дъно от 1.70%, достигнато в петък.