Йената поскъпва в сряда, след като търсенето на валутата убежище нарасна след разочароващите данни за търговския стокообмен на Китай.

Доларът за последно се търгуваше почти без промяна на ниво от 112.585 йени, след като поевтиня с 0.7% вчера, докато еврото пада с 0.4%, до 123.54 йени, далеч от достигнатия в петък връх от 125.585.

Австралийският долар поевтиня до под 84.00 йени, отдалечавайки се допълнително от едномесечния връх от 85.00 пункта, достигнат в понеделник.

Европейските и щатските акции паднаха вчера, а много суровини бяха подложени на натиск, след като стана ясно, че през миналия месец износът на Китай пада с най-много от шест месеца насам.

Еврото губи 0.3%, до 1.0976 спрямо щатския долар. Миналата седмица европейската валута поевтиня до 1.0825, но оттогава възстанови част от изгубеното.

В отбранителна позиция днес е и новозеландският долар, който се разменя срещу 0.6744 щатски долара, отстъпвайки допълнително от достъигнатия в петък връх от 0.6820.

Пазарите дават малка вероятност за това Централната банка на Нова Зеландия да понижи лихвите си, но инвеститорите подозират, че е въпрос на време банката да свали основната си лихва до 2.5%.

Централната банка на Канада се очаква да запази лихвите си без промяна, докато изчаква да види какъв ефект ще имат очакваните мерки на правителството върху икономиката.

Отстъплението в цената на петрола обаче оказа влияние върху канадския долар, който поевтиня до 1.3440 спрямо щатския долар. Вчера канадският долар поскъпна до 3.5-месечен връх от 1.3262.

Канадският долар ще очаква решението на Централната банка на Канада по-късно днес.

Австралийският долар се справя по-добре от останалите суровинни валути днес, благодарение на поскъпването на желязната руда. За последно австралийският долар се търгуваше на ниво от 0.7418 щатски долар.