Йената поевтиня спрямо повечето основни валути, след като азиатските акции поскъпнаха и преди очакваните данни за САЩ, които според прогнозите ще покажат подобрение в промишленото производство и началното строителство, информира Bloomberg.

Японската валута поевтинява в четвърти пореден ден, достигайки почти едномесечно дъно спрямо долара, след като президентът на подразделението на Федералния резерв на САЩ в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че икономическият ръст на САЩ ще се ускори през следващата година и ще свали нивото на безработицата.

Търсенето на еврото имаше подкрепа преди срещата на лидерите от ЕС през тази седмица, на която ще обсъждат мерки за ограничаване на дълговата криза. Новозеландският долар поевтиня, след като стана ясно, че годишната инфлация в страната и най-малка от 12 години.

Йената поевтиня с 0.3% до 78.89 йени за долар, увеличавайки загубата си от 0.6% в предходните три дни. Йената падна до 78.91, което беше най-ниското й ниво от 19 септември насам. Японската валута изгуби 0.4% спрямо еврото до 102.27. Еврото пък поскъпня с 0.1% спрямо долара до 1.2965 долара за евро.

Йената поевтинява с 5% от началото на годината, а доларът и еврото губят по 2.3%.

Промишленото производство в САЩ вероятно е нараснало с 0.2% през септември в сравнение с предходния месец, когато се понижи с 1.2%, според проучване на Bloomberg News сред икономисти.

Днес азиатският индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0.8%, след същото повишение за щатския индекс S&P 500 Index вчера.

Търсенето на японската валута беше ограничено, след като третият най-голям мобилен оператор в Япония Softbank Corp. обяви, че ще придобие 70% от щатския оператор Sprint Nextel Corp. за 20.1 млрд. долара.

От Nomura прогнозират, че йената ще се обезцени до 82 йени за долар до края на годината и до 83 през първото тримесечие на 2013 г.

Доларът може да поскъпне до 8-седмичен връх спрямо японската валута, ако пробие ключовите нива на съпротива, според Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ Ltd.

Еврото поскъпна преди двудневната среща на лидерите от ЕС започваща на 18 октомври на фона на спекулациите, че Испания ще поиска финансова помощ.