Спекулациите около евентуалното отлагане на ново повишения върху данък продажби в Япония породиха сериозна волатилност при втората най-търгувана валутна двойка в света.

Йената падна до 7-годишно дъно, след което възстанови загубите си, преди отново да тръгне надолу на фона на опити на трейдърите да декодират последните индикации от страна на японските политици за евентуалното отлагане на повишението на данъка.

Йената продължи спада си, който започна, след като Централната банка на Япония обяви на 31 октомври, че увеличава стимулите до рекордно ниво, а пенсионният фонд на страната информира, че ще увеличи инвестициите си в чуждестранни активи.

Доларът поскъпна спрямо всичките 16 най-търгувани валути преди очакваните днес данни за продажбите на дребно в САЩ, които, според прогнозите, ще отчетат ръст.

Йената поевтиня с 0.2% до 116.04 спрямо долара. Преди това тя докосна нивото от 116.20, което бе най-слабото от октомври 2007 г. Йената се разменяше на ниво от 144.52 спрямо еврото, след като вчера падна с 0.6%до 144.43.

Еврото пък се търгуваше срещу 1.2455 долара, след като поскъпна с 0.3% вчера до 1.2477.

Йената върви към четвърто поредно седмично понижение, като в този период губи 7.9%.

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще свика пресконференция следващата седмица, на която ще обяви отлагане на въвеждането на увеличение в данъка върху продажбите, информира вестник Mainichi, без да се позовава на конкретни източници.

На същата пресконференция Абе също така ще обясни причините за решението си да разпусне парламента, според същото издание.

Финансовият министър на Япония Таро Асо днес обяви, че по отношение на данъка ще бъде взето подходящо решение, в зависимост от икономическите условия.

“Пазарът харесва идеята за предсрочни избори и отлагане на вдигането на данъка и трейдърите продават йената срещу долара,” казва Казуо Ширай, от Union Bank NA в Лос Анджелис. “Очаквам йената да продължи да пада до 120 спрямо долара.”

В САЩ продажбите на дребно през миналия месец са нараснали с 0.2%, според проучване на Bloomberg сред икономисти. Продажбите отчетоха понижение от 0.3% през септември.

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0.1% през третото тримесечие, в сравнение с предходните три месеца, а окончателните данни за инфлацията ще потвърдят ниво от 0.4% за октомври, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg.

Австралийският долар падна с 0.4% до 86.92 щатски цента, ограничавайки ръста си за седмицата до 0.6%, което е най-голямото му повишение от седмицата, приключила на 17 октомври. Новозеландският долар изгуби 0.4% до 78.48 щатски цента.