Йената падна до триседмично дъно днес на фона на очакванията, че Централната банка на Япония може да започне да кредитира банките при отрицателни лихви, докато британският паунд поскъпна до петседмичен връх като реакция на посещението на Барак Обама, който призова британците да останат в ЕС.

Йената поевтиня до 111.90 пункта по-рано днес, което бе най-ниското й ниво от над три седмици. Японските износители обаче се втурнаха да купуват йени, връщайки я обратно до 111.17, което представлява ръст от 0.6% спрямо нивата от петък.

В петък йената поевтиня с 2.1%, отчитайки най-големия си еднодневен спад от октомври 2014 г., след като Bloomberg писа, че Централната банка на Япония обмисля да приложи отрицателни лихви към програмата си за кредитиране на финансови институции.

Големият спад вероятно бе причинен от продажбите на спекуланти, които имаха огромно количество дълги позиции йена.

Трейдърите обаче внимават и заради факта, че по-нататъшно облекчаване на паричната политика от страна на централната банка може да има ограничен ефект върху поевтиняването на йената.

Британският паунд поскъпна до петседмичен връх от 1.4475 долара в ранната търговия днес и за последно се търгуваше на ниво от 1.4430 долара с повишение от 0.2%, в сравнение с края на миналата седмица.

Поскъпването на паунда се дължи на надеждите, че общественото мнение може да се наклони в полза на оставането на Великобритания в ЕС, след като Барак Обама се изказва в полза на това.

Паундът се оскъпи до шестседмичен връх от 77.52 пенса спрямо еврото.

Еврото се представя слабо спрямо долара, като докосна четириседмичо дъно от 1.1216, преди да възстанови до 1.1243, отбелязвайки повишение от 0.2%, в сравнение с петък.