Централната банка на Япония неочаквано увеличи размера на програмата си за изкупуване на активи с 10 трлн. йени (126 млрд. долара) в опит да се противопостави на нарастващата опасност от свиване на третата най-голяма икономика в света.

Програмата на Централната банка, чрез която тя купува основно държавни облигации, беше увеличена до 55 трлн. йени с единодушно решение на борда на директорите. Размерът на отделен фонд, който отпуска кредити на банки, беше оставен без промяна на ниво от 25 трлн. йени.

Цените на японските акции скочиха, а йената поевтиня след решението на банката за облекчаване на паричната политика, което бе очаквано едва от една пета от 21 анализатори, участвали в проучване на Bloomberg News.

С днешното решение Централната банка на Япония се присъединява към редица централни банки, между които Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ), в борбата.

Централната банка на Япония остави основната си лихва без промяна на ниво между нула и 0.1%, а стойността на изкупуваните месечно облигации на ниво от 1.8 трлн. йени.

Йената падна най-много с 0.6%, след решението на банката, преди да се върне на ниво от 79.13 йени за долар. Индексът Nikkei 225 нарасна с 1.6%, а лихвата по 10-годишните облигации на Япония бе на ниво от 0.805%.

На 13 септември йената поскъпна до седеммесечен връх, достигайки ниво от 77.13 йени за долар, след като ФЕД обяви плановете си за трета част на така нареченото количествено улесняване. Йената е поскъпнала с около 47% за последните пет години.