Йената поевтиня спрямо еврото и долара преди очакваното изказване днес на заместник-управителя на Централната банка на Япония Кикуо Иуата на фона на очакванията, че банката ще повиши стимулите за икономиката, за да смекчи последиците от планираното увеличение на данъка върху продажбите, които влиза в сила от от следващата седмица.

Австралийският долар изгуби част от стойността си спрямо повечето от 16-те най-търгувани валути, след като данните за фабричното производство в Китай се оказаха по-слаби от очакваните.

Йената поевтиня с 0.3% до 141.45 йени за евро по-рано днес и изгуби 0.2% спрямо долара до 102.49. Еврото остана почти без промяна спрямо долара на ниво от 1.3801.

Индексът на икономическата активност на HSBC Holdings Plc and Markit Economics Ltd за Китай падна до 48.1 пункта през март. Предварителните очаквания на икономистите бяха средно за стойност от 48.7 пункта. Стойност на индекс под 50 пункта е сигнал за свиване.

Австралийският долар остана почти без промяна на ниво от 90.77 щатски цента, след като падна с 0.4% преди това.

В Япония днес Иуата ще говори за паричната политика на банката. Централната банка ще промени паричната си политика, ако таргетът й от 2% от инфлация се окаже невъзможен, заяви Иуата по-рано този месец.

Йената и еврото поевтиняха с 0.9% миналата седмица спрямо долара, докато доларът поскъпна спрямо всички основни валути с изключение на австралийския долар.

Миналата седмица Фед се отказа от нивото на безработицата като индикатор за това кога да вдигне лихвите и обяви, че ще следи по-широк набор от данни. Основната лихва на Фед е на ниво между нула и 0.25% от 2008 г. насам. Централната банка на САЩ също така реши да понижи количеството на изкупуваните месечно облигации с 10 млрд. долара, което бе третото поредно понижение.

Председателят на Фед Джанет Йелън обяви, че очаква “значителен период” преди края на програмата за изкупуване на облигации и първото вдигане на лихвите, което означава “около шест месеца или нещо подобно.”