Австралийският долар поевтинява на фона на очакванията, че по-късно днес Централната банка на Австралия ще даде индикации за облекчаване на паричната политика. В същото време считаната за валута убежище японска йена получи импулс от притеснителните данни за сектора на услугите в Китай.

Търговията бе ограничена на фона на липсата на посока от американските пазари, които вчера бяха затворени заради Деня на независимостта.

Частно проучване показа, че активността в сектора на услугите в Китай е нараснала до 11-месечен връх през юни, докато по-общ индикатор сочи, че активността пада до четиримесечно дъно. Това породи опасения, че секторът на услугите може да не компенсира проточилото се забавяне в промишления сектор, което свали икономическия растеж на Китай до 25-годишни дъна.

Доларът губи 0.4%, до 102.09 йени, докато в същото време еврото поевтинява с 0.7%, до 113.63 йени.

Австралийският долар се обезцени с 0.3%, до 0.7511 щатски долара, въпреки че остана близо до достигнатия вчера повече от едноседмичен връх от 0.7545.

Предварителните очаквания са, че Централната банка на Австралия няма да се възползва от възможността да облекчи отново паричната си политика, докато изчаква данните за потребителските цени през второто тримесечие, които трябва да излязат на 27 юли. Пазарите обаче залагат на понижаване на лихвите през август предвид ниската инфлация и несигурността след гласуването във Великобритания за излизане от ЕС.

Точното време на излизането на страната от съюза остава неясно, като вследствие на това инвеститорите започнаха да се надяват на допълнителни стимули и намаляване на корпоративния данък с цел смекчаване на последствията от вота.

Британският паунд изгуби 0.3%, до 1.3246 щатски долара, но остава над достигнатото през миналата седмица 31-годишно дъно от 1.3122.

Щатският доларов индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, записа леко понижение до 95.626 пункта.

Еврото губи 0.2%, до 1.1130 спрямо долара.