Йената регистрира повишение спрямо 16 от водещите световни валути в резултат на спекулациите за забавяне на световния икономически ръст и захвърляне на стратегията “кери трейд”.

Най-голямо повишение отбеляза йената спрямо южнокорейския вон, както и спрямо йената, едни от любимите на инвеститорите валутни двойки за “кери трейд”.

Еврото се понижи до ниво от 162.59 йени рано днес, след като късно снощи се търгуваше при нива от 163.13 йени за едно евро. Значително по малко повишение обаче, регистрира йената спрямо долара, след като зелените пари се понижиха до 113.20 йени, на фона на нивото им на търговия при 113.43 йени.

До голяма степен поскъпването на йената се предопределя от очакванията японската централна банка да не повиши нивото на лихвите във втората най-голяма световна икономика и да ги запази при нивото им от 0.5%.

Така лихвите в Япония са най-ниски сред развитите индустриални държави, като за сравнение във Великобритания те са при ниво от 5.25%, докато в Австралия и Нова Зеландия са при ниво от 6.75 и 8.25%.

От началото на годината йената е поскъпнала спрямо долара с 5%, което е и най-доброто представяне на японската валута от 2003 година насам.

Много анализатори прогнозират, че поскъпването на йената спрямо “зеленети пари” може да продължи и през следващите месеци и да станем свидетели на нива от 97 йени за един щатски долар.

Понижение спрямо долара днес регистрираха и останалите основни валути, като паундът се понижи до ниво от 1.9931 долара, след като вчера премина психологическото ниво от 2 долара за паунд за пръв път от 20 септември.