Йената поскъпва спрямо долара и еврото днес, след като изнесени данни показаха, че през първото тримесечие японската икономика отчита най-големия си ръст от година, а някои инвеститори ограничиха залозите си за по-нататъшни стимули.

Японската икономика е отчела 1.7% ръст на годишна основа за периода януари-март, при предварително очаквани 0.2%.

Много анализатори в Япония заявиха, че страната за малко е избягнала рецесия заради импулса от допълнителния ден във високосна година. Централната банка на Япония избра да не внесе промени в паричната си политика на последната среща, но мнозина смятат, че банката ще предприеме допълнителни марки още през следващия месец.

Доларът записа ръст за сесия от 109.27 спрямо йената точно преди излизането на данните за БВП, а впоследствие поевтиня до 108.73. За последно се търгуваше с понижение от 0.3% на ниво от 108.84.

Вчера щатската валута за кратко поскъпна до 109.65 йени, което бе най-високото й ниво от 28 април насам, след като изнесените данни показаха, че през април потребителските цени в САЩ са отчели най-големия си ръст от повече от три години.

Еврото губи 0.3% спрямо йената, до 123.11 днес.

Спрямо долара еврото отчита леко понижение до 1.1309, след като вчера затвори почти без промяна.

Британският паунд поевтинява с 0.2%, до 1.4451 долара. Британската валута скочи до 1.4524 вчера, след като две социологически проучвания показаха, че нагласите за оставане в Европейския съюз преобладават в страната пред очаквания на 23 юни референдум.

Ръстът по-късно бе ограничен от по-слабите от очакваните данни за инфлацията във Великобритания.

Австралийският долар губи 0.3%, до 0.7302 щатски долара, отстъпвайки част от спечеленото в предходната сесия. Ръстът дойде след излизането на протокола от последната среща на Централната банка на Австралия, който насърчи пазарите да ограничат залозите си за понижаване на лихвите.