Йената отбеляза повишение, спрямо всички 16 основни валути, в резултат на опасенията, че инвеститорите ще зарежат любимата си стратегия "кери-трейд", при която продават японска валута срещу по-доходоносни такива.

Еворото се понижи до 157.50 йени, спрямо нивата му на търговия късно вчера при ниво от 158.12 йени за едно евро.

Спад отбеляза и щатския долар спрямо японската валута, като към момента един долар се разменя на нива от 115.5 йени за долар от 115.86 късно снощи. Само за август валутата на втората по големина световна икономика е поскъпнала с 2.6%, спрямо щатската такава.

До голяма степен повишението на йената спрямо долара се предопредели и от изнесените вчера не дотам положителни данни за продажбите на съществуващи домове в САЩ, които се понижиха с повече от средните очаквания на анализаторите за юли.

Спрямо новозенландския долар, йената се повиши до 81.78 йени от 83 йени късно снощи.

Анализатори очакват по-нататъшно запазване на тренда на поскъпване на японската валута, спрямо останалите такива.

Поскъпването на йената се предопределя и от избягването на инвеститорите на рискови активи на фона на глобалната нестабилност на световните финансови пазари, породена от нестабилността на щатския ипотечен пазар.

В същото време се наблюдава и значително повишение на волатилността на търговия на японската, спрямо останалите основни валути.

На 23 август Централната банка на Япония гласува за пореден път за запазването на лихвите в страната непроменено при ниво от 0.5% на годишна база. Следващото заседание на банката е на 18-19 септември, като се очаква тогава да бъде внесена по-нататъшна яснота относно политиката й за лихвите в страната.