Йената поскъпва в трети пореден ден, докато индекс, следящ волатилността на валутните пазари, падна до 7-годишно дъно, след като Централната банка на Япония се въздържа от увеличаване на стимулите за икономиката.

Централната банка на Япония ще има втора среща относно паричната си политика на 30 април, когато ще публикува най-новите си прогнози за ръста на икономиката и инфлацията. Управителят на банката Харухико Курода обяви миналия месец, че има голяма вероятност инфлацията да достигне таргета от 2% през следващата година.

Доларът запази двудневния си спад спрямо кошница от основни валути преди публикуването утре на протокола от последната среща на Фед през март. Новозеландският долар записа повишение в трети пореден ден спрямо долара, след като намаляващата волатилност повиши привлекателността на активите с по-висока доходност.

“Курода днес се очаква да демонстрира много бичи възгледи за икономиката, което от своя страна може да понижи очакванията за по-нататъшно облекчаване на паричната политика и да оскъпи йената.”

Йената достигна 102.75 спрямо долара, който е най-високото й ниво от 28 март насам, и беше на ниво от 103.01 по-рано днес, или с 0.1% над вчерашното ниво на затваряне.

Японската валута поскъпна с 0.8% в предходните две сесии. Йената добави 0.1% до 141.58 спрямо еврото. Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.3743 спрямо долара след вчерашното повишение от 0.3%.

Централната банка на Япония вероятно ще удвои покупките на борсово търгувани фондове и може да увеличи количеството на изкупуваните годишно облигации с най-малко 10 трлн. йени, като юли е считан като най-вероятното време това да се случи, според проучване на Bloomberg сред икономисти.

Очакванията сред трейдърите са намаляване на волатилността в световен мащаб на фона на лихвите, които са на рекордно ниски нива. Индексът на Deutsche Bank, следящ волатилността при девет основни валутни двойки, бе на ниво от 6.64%, и е на път да затвори на най-ниското си ниво от юли 2007 г.

Новозеландският долар поскъпна с 0.3% до 86.30 щатски цента, след като данни показаха, че бизнес доверието в страната за първото тримесечие се задържа близо до 20-годишен връх.

Доларовият индекс на Bloomberg, който следи представянето на долара спрямо 10 основни валути, остана почти без промяна на ниво от 1 014.53 пункта, след като се понижи с 0.5% в предходните две сесии. Лихвата по 10-годишните щатски облигации вчера падна до 2.68%, което бе най-ниското й ниво от поне от 28 март насам.