Йената продължи най-дългата си поредица от седмични понижения спрямо долара от 1989 г. преди данните за заетостта в САЩ, които се очаква да покажат най-голям ръст от четири месеца насам, информира Bloomberg.

Щатската валута поскъпна в трети пореден ден спрямо еврото, след като протоколът от последната среща на Федералния резерв показа, че през тази година банката може да сложи край на програмата за изкупуването на облигации на стойност 85 млрд. долара, която обезценява долара. Йената поевтиня спрямо основните валути на фона на очакванията, че Централната банка на Япония ще предприеме мерки за борба с дефлацията.

Йената падна до 87.83 йени за долар, което беше най-ниското й ниво от 28 юли 2010 г., преди да се върне до 87.77, което представлява понижение от 0.6% в сравнение с нивото на затваряне от вчера. Японската валута поевтиня с 0.5% спрямо еврото до 114.43 евро. Щатската валута пък поскъпна с 0.1% до 1.3037 долара за евро.

Йената губи 2.1% спрямо долара за последните пет дни, продължавайки най-дългата си губеща серия от февруари 1989 г. насам. Йената обаче все още е с 15% под 10-годиното й средно ниво от 101 спрямо долара.

Новоизбраният министър-председател на Япония Шидзо Абе заяви в новогодишното си обръщение, че най-спешният проблем, с който трябва да се бори страната, е поскъпването на валутата и дефлацията.

Централната банка на Япония ще проведе първата си среща за тази година на 21-22 януари.

Очакваните днес данни за неселскостопанската заетост в САЩ може да покажат, че броят на заетите е нараснал със 153 000 през миналия месец, или с най-много от август насам според анализатори. Вчерашните данни на ADP за заетостта в частния сектор показаха ръст от 215 000 работни места през декември.

Австралийският долар поевтиня спрямо 16-те основни валути, след като индексите за икономическата активност в сектора на услугите в Австралия и Китай отчетоха спад. Австралийската валута изгуби 0.2% спрямо щатския долар до 1.0441 долара.