Йената отбеляза най-голямото си понижение спрямо долара и еврото от три месеца насам в резултат на ръста на азиатските индекси след четири дни на загуба.

Доларът поскъпна до ниво от 116.40 йени на фона на вчерашните си нива на търговия от 115.50 йени за долар, а еврото се повиши до 152.41 йени, след като вчера единната валута поевтиня до 150.76 йени за евро, или най-ниското й ниво от 24 ноември миналата година.

Ръст спрямо йената регистрира и британският паунд, който поскъпна до ниво от 224.07 йени за паунд от 221.88 йени ден по-рано, което бе петмесечен минимум за британската валута.

Възстановяването на азиатските индекси доведе до поевтиняването на японската валута спрямо всички 16 основни валути на фона на очакванията, че толерантността към риск на валутните пазари ще се възстанови. Инвеститорите продаваха йени срещу валути носещи по-високи лихви.

Краткосрочните лихви в Япония са най-ниски сред индустриалноразвитите страни и възлизат на 0.5% на фона на нивата им от 5.25% във Великобритания, 6.25% в Австралия и 7.25% в Нова Зенландия.

Японският индекс Nikkei 225 регистрира повишение от 1.4% днес, докато широкият Торix добави дори повече повишавайки се с 1.8%. Вчера индексите във втората най-голяма световна икономика регистрираха най-голямото си понижение от юни месец миналата година насам.

Индексът Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index отчитащ изменението на водещите компании в региона се повиши с 1.7%.

Според специалисти от Barclays Capital поскъпването на японската валута спрямо останалите основни валути може да е приключило и отново да станем свидетели на силното й поевтиняване. От там не изключват през следващите месеци да станем свидетели на нива от 120 йени за долар.

Допълнително въздействие върху нивата на долара спрямо йената се очаква да окажат данните за продажбите на домове в САЩ, които ще бъдат оповестени днес, както и тези за заетостта и безработицата в най-голямата световна икономика в петък.