Йената записа първото си повишение спрямо долара от девет дни насам на фона на спекулациите, че очакваните утре данни ще покажат, че инфлацията в Токио се е ускорила с най-много от две десетилетия, ограничавайки вероятността Централната банка на Япония да увеличи стимулите за икономиката.

Еврото запази ръста си след двудневното повишение спрямо долара преди очакваните днес данни, които се очаква да покажат, че индексът на бизнес условията в Германия са се повишили до двегодишен връх.

Щатските данни могат да покажат, че поръчките на дълготрайни стоки са нараснали с по-бавни темпове през март. Новозеландският долар поскъпна спрямо всички основни валути, след като централната банка повиши основната си лихва за втори път в последните два месеца и завиши прогнозата си за ръста на икономиката.

Йената поскъпна с 0.1% до 102.42 спрямо долара, в сравнение с вчера, когато се оскъпи с 0.1%. Японската валута добави 0.1% до 141.56 спрямо еврото. Еврото пък се разменяше срещу 1.3822 долара в сравнение с 1.3817 вчера, след като поскъпна с 0.2% в последните два дни. Новозеландският долар добави 0.5% към стойността си до 86.26 щатски цента и поскъпна с 0.3% до 88.34 йени.

Цените в Токио, с изключение на тези на хранителните продукти, са се повишили с 2.8% на годишна база през настоящия месец, според осреднената прогноза на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg.

Това би била най-високата инфлация от 1992 г. насам. Япония вдигна данъка върху продажбите от 5 на 8% от 1 април, което бе първото увеличение от 1997 г. насам.

Централната банка на Япония ще обсъди политиката си на среща на 30 април, когато ще публикува и най-новите си прогнози за инфлацията и икономическия растеж.

Индексът на института Ifo за бизнес условията в страната е нараснал до 115.6 през този месец, което би било най-голямото повишение от април 2012 г., според проучване на Bloomberg сред икономисти.

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ вероятно са отбелязали ръст от 2% през март след повишение от 2.2% през февруари, прогнозират анализатори, според друго проучване.

Следващата среща на Федералния резерв е на 29-30 април, когато икономистите очакват поредното понижение с 10 млрд. долара на количеството облигации, изкупувани всеки месец, до 45 млрд. долара.

Новозеландската икономика е нараснала с 3.5% в 12-те месеца до март, обяви управителят на централната банка на страната Греъм Уийлър, след като като финансовата институция реши да вдигне основната си лихва от 2.75% до 3%.

На 13 март Нова Зеландия стана първата развита държава, която вдигна лихвата си от 2011 г. насам.