Йената скочи рязко спрямо долар днес, възстановявайки понижението си отпреди това, след като спадът в цените на акциите отново накара инвеститорите да потърсят японската валута убежище.

Реакцията на валутите на срещата на страните от Г-20 през уикенда бе ограничена, след като събирането не поднесе големи изненади. Азиатските акции отчитат понижения, след като срещата на Г-20 приключи без нов координиран план в подкрепа на световния икономически растеж.

Доларът се понижава с 0.8%, до 113.14 йени, след като в петък бе нараснал с 0.9%, до 114.00, когато изнесените положителни данни за щатската икономика помогнаха за възобновяване на очакванията, че Федералният резерв може да продължи с вдигането на лихвите през тази година.

По-рано този месец доларът падна до 16-месечно дъно от под 111 йени. Доларът е на път да отчете 6% понижение спрямо японската йена за февруари, което би бил най-големият му месечен спад от 2008 г. насам.

Доларовият индекс днес се понижава до 98.012, но въпреки това остава близо до тримесечния връх от 98.260 пункта, достигнат в петък.

Еврото остава почти без промяна на нивото от 1.0935, след като отстъпи с 0.8% в петък. Спад под 1.0912 би отвел европейската валута до едномесечно дъно. Еврото обаче е на път да запише 0.8% ръст за месеца.

Австралийският долар се търгуваше близо до нивото от 71 щатски цента, след понижение от 1.5% в петък. Новозеландският долар се търгуваше до нивото 66 цента, след като преди това поевтиня с 1.4%.

Британският паунд върви към понижение от 2.7% спрямо долара през февруари, на фона на съществуващата вероятност Великобритания да напусне ЕС.