Йената скача спрямо долара и еврото днес, след като Централната банка на Япония не внесе промени в паричната си политика, слагайки край на спекулациите, че ще разшири програмата си за облекчаване.

Доларът губи близо 2%, до 109.33 йени, след решението на банката. Щатската валута доближи нивото от 112 в началото на седмицата, след като в медиите се появиха данни за това, че централната банка обмисля прилагането на отрицателни лихви в кредитирането на банките.

Еврото отстъпи с 1.9%, до 123.85 йени, след срещата на централната банка.

На фона на скока на йената доларовият индекс се понижи до едноседмично дъно от 94.020.

Еврото поскъпна до 1.1363 спрямо долара, но след това отстъпи до 1.1329.

Според трейдъри изявлението на Фед не е било толкова предпазливо, колкото през март, но въпреки това от централната банка на САЩ не бързат да вдигат отново лихвите скоро.

Централната банка на Нова Зеландия пропусна възможността да понижи основната си лихва днес, предизвиквайки шорт-скуийз, който оскъпи кивито с цял цент срещу щатския долар.

Новозеландският долар скочи до 0.6950 спрямо щатския - от около 0.6850 преди това, след като централната банка остави основната си лихва без промяна на ниво от 2.25%.

Кивито скочи и срещу австралийския долар, който записа сериозно понижение вчера, след като притеснително слабите данни за инфлацията отвориха вратата за понижаване на лихвите.

Австралийският долар се обезцени до близо двумесечно дъно от 1.0941 спрямо новозеландския долар.

Спрямо щатския долар австралийската валута записа най-голямото си еднодневно понижение от осем месеца, губейки над 2%, до 0.7548. Австралийският долар за последно се търгуваше на ниво от 76 щатски цента, или доста под достигнатия наскоро връх от 0.7836 щатски цента.