Йената поевтинява спрямо долара днес и е на път да запише сериозно понижение за седмицата, поставена под натиск от засилващите се нагласи към риск и спекулациите, че Япония може да приеме още радикални стимули за икономиката си.

Доларът поскъпна с 0.1%, до 105.46 йени, след като достигна триседмичен връх от 105.935 йени вчера. Доларът отчита повишение от около 4.8% спрямо йената от началото на седмицата.

Йената бе поставена под натиск тази седмица на фона на спекулациите, че Япония може да прибегне до "финансиране в стил Бен Бернанке", което означава, че централната банка може да предприеме стъпки за директно финансиране на държавни разходи.

Реагиращият на нагласите за риск австралийски долар поевтиня спрямо йената, след като стана ясно, че снощи терорист с товарен камион е прегазил над 100 души по крайбрежната алея във френския средиземноморски град Ница. Жертвите засега надхвърлят 80.

Австралийският долар за последно се търгуваше на ниво от 80.27 йени, губейки 0.1%, като по-рано през деня падна до 79.91.

Спрямо щатския долар, австралийският долар се понижава с 0.2%, до 0.7617.

Британският паунд поскъпна с 0.5, до 1.3415 долара, след като вчера добави 1.5% към стойността си на фона на решението на Централната банка на Англия да остави лихвите си без промяна.

Очакванията, че централната банка ще въведе облекчения в паричната си политика скоро обаче ограничиха поскъпването на паунда.