Днес йената възстанови част от загубите, след като по-рано през седмицата падна до 2.5-седмични дъна - на фона на перспективите за допълнителни стимули за японската икономика, които засилиха нагласите към риск.

Доларът поевтиня с 0.5%, до 104.20 йени. Вчера щатската валута достигна 104.98 йени, което бе най-високото ниво от 24 юни насам. За седмицата доларът отчита повишение от 3.6% спрямо йената.

Еврото се понижи с 0.5%, до 115.26 йени, но въпреки това бележи ръст от около 3.7% за седмицата.

"Някои пазарни участници, които бяха скъсили йената, днес прибираха печалби и това доведе до поскъпването на японската валута," заяви пред Reuters Аяко Сера, икономист в Sumitomo Mitsui Trust Bank в Токио.

Доларът падна до най-ниското си ниво от 103.95 йени за деня, малко след като секретарят на японския кабинет Йошихиде Суга обяви, че Централната банка на Япония ще вземе решение за следващите си стъпки по отношение на стимулите въз основа на фактори, като движението на пазарите и икономическата среда, и че не е вярно, че правителството обмисля стимули в стил Бен Бернанке.

Очакванията за допълнителни икономически стимули в Япония допринесоха за засилването на рисковите нагласи. Японският премиер Шиндзо Абе заяви вчера, че министърът на икономиката ще изготви пакет със стимули до края на месеца.

Спрямо долара еврото отчете леко повишение до 1.1064.

Британският паунд поскъпна с 0.3%, до 1.3288 долара, след като във вторник добави 1.9% към стойността си.

Паундът възстанови част от позициите си през тази седмица, след като стана ясно, че министърът на вътрешните работи на Великобритания вероятно ще е новият премиер, което до известна степен успокои изнервените от брекзит и политическата несигурност инвеститори.

За паунда основното икономическо събитие тази седмица е срещата на Централната банка на Англия. Очакванията на пазарите са, че банката ще понижи лихвите, за да предпази икономиката от шоковите последици след вота от референдума.