Днес доларът се задържа близо до достигнато вчера 17-месечното дъно спрямо йената, след като по-предпазливата позиция на Федералния резерв по отношение на вдигането на лихвите натежа над щатската валута.

Доларът поевтиня рязко, след като централната банка занижи очакванията си за вдигането на лихвите през тази година по време срещата си, провела се по-рано през седмицата.

Лихвите по щатските държавни облигации паднаха рязко, което засили спада на долара до най-ниското му ниво спрямо кошница от няколко други основни валути.

Доларът се търгува на ниво от 111.105 йени, недалеч от достигнатото вчера дъно от 110.67, което бе най-ниското ниво от октомври 2014 г.

Пазарът бе концентриран върху това колко йената може да поскъпне, преди да предизвика някаква реакция от японските власти.

Еврото се търгува близо до петседмичен връх от 1.1342 спрямо долара и е на път да запише 1.6% повишение за седмицата.

Доларовият индекс падна до петмесечно дъно от 94.847 пункта и е на път да приключи седмицата с понижение от 1.5%.

Днес паундът получава подкрепа спрямо долара, след като вчера Централната банка на Англия остави лихвите си без промяна и обяви, че вероятността те да нараснат е по-голяма, отколкото тази да намалеят.

Паундът се търгуваше под едномесечния връх от 1.4504 долара, достигнат вчера. Паундът се върна от седеммесечното дъно от 1.3836 долара, достигнато в края на февруари на фона на опасенията за потенциалното излизане на Великобритания от ЕС.

Продължаващият ръст в цените на петрола се отразява добре на суровинните валути. Австралийският долар поскъпна до осеммесечен връх от 0.7681 щатски долара, докато канадският долар се оскъпи до петмесечен връх от 1.2946 щатски долара.