Китайската валута поскъпна до 6.4 юана за долар за първи път от 17 години насам, подкрепена от обещанието на Федералния резерв на САЩ да запази лихвените проценти на рекордно ниски нива и от признаците, че Китай ще използва валутата си, за да контролира инфлацията, информира Bloomberg.

Китайската валута се оскъпи с 0.36% до 6.3948 юана за долар днес, което е най-големият й скок от девет месеца насам. Юанът докосна 6.3938, което е най-високото ниво откакто страната обедини официалния и пазарния валутен курс в края на 1993 г. Курсът на централната банка нарасна с 0.27% до 6.3991 юана за долар.

Юанът е единствената поскъпваща валута сред десетте най-търгувани валути в Азия през този месец, поскъпвайки с 0.7% спрямо долара, след като понижението на рейтинга на САЩ от страна на Standard & Poor's и сривът на световните пазари накара инвеститорите да излязат от по-рисковите активи.

След като поддържаше курса на юана без промяна в продължение на десетилетие Китай позволи на валутата си да поскъпне с 21% спрямо долара в периода юли 2005 юли 2008 г., в това число ръст от 2% само в първия ден. Поскъпването след това беше преустановено за почти две години с цел подпомагането на компаниите износителки по време на кризата. Валутата поскъпва с 6.3% спрямо долара откакто контролът беше отслабен на 19 юни 2010 г.

В момента юанът може да се търгува с отклонение от до 0.5% в двете посоки на курса зададен от централната банка. Този диапазон беше разширен за последно на 18 май 2007 г., като преди това той беше 0.3%.