Китайският юан може да стане резервна валута, съставлявайки най-малко 5% от световните валутни резерви през 2025 г., информира Reuters, позовавайки се на резултатите от глобално проучване сред централните банки.

Проучването сред мениджърите на валутни резерви на 43 централни банки също така споделят за подновеното уважение към златото като резервен актив. Повече от половината участниците заявяват, че отношението към златото се е променило в резултат на увеличението на цената на метала и покупките от страна на държави като Индия, Русия и Китай.

Проучването е проведено между септември и декември миналата година сред ръководни фигури в централни банки, контролиращи 2.4 трлн. долара резервни активи, съставляващи 30% от световните резерви.

Почти всички участниците виждат засилване на позициите на еврото като водеща резервна валута след световната финансова криза, докато 65% от тях смятат, че статутът на долара отслабва.

Някои мениджъри на резерви смятат, че икономическата репутация на САЩ е опетнена за това, че страната е "източникът" на кредитната криза и че това е довело до преосмисляне на нуждата от диверсифицирането на портфейлите.

Няколко банки, които имат големи валутни резерви са сред тези, които смятат, че статутът както на еврото, така и на долара, се укрепнал.

Централните банки не смятат, че ролята на специалните права на тираж (SDR) издавани от Международния валутен фонд, ще нарасне при глобалното управление на резервите.

Цели 87% от участниците в проучването смятат, че Китай успешно ще интернационализира юана, въпреки че според тях са нужни реформи, включително за гъвкав обменен курс на валутата.

Повече от половината участници вярват, че ще са нужни повече от 16 години, за да може юанът да съставлява 5% от световните валутни резерви, докато една трета от участниците смятат, че това ще е възможно до 2025 г., благодарение основно на търговските отношения на Китай с Азия.