Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер обяви днес, че не вижда необходимост за предприемането на незабавни действия за спиране на спада на еврото, което достигна до четиригодишен минимум, информира Reuters.

В изказването си пред журналисти в Япония Юнкер е заявил, че рязкото обезценяване на еврото е било обсъдено и с японския финансов министър Наото Кан.

Инвеститорите напоследък „наказват" еврото и европейските акции и държавни облигации, след като Гърция разкри, че задълженията й са по-големи от обявените преди това, което породи страхове, че европейските страни със слаби финанси може и да не могат да обслужват задълженията си.

"Не смятам, че това е въпрос, който изисква незабавни действия," отговаря Юнкер на въпрос дали Европа ще предприеме някакви действия, ако спадът на еврото се ускори.

"Монетарните власти следят отблизо обменния курс и знаят най-добре какво да правят. Загрижен съм, защото скоростта на спада на еврото е впечатляваща. Не съм загрижен обаче по отношение на настоящия обменен курс."

Еврото падна до четиригодишен минимум от 1.2143 долара за евро в сряда и въпреки че след това възстанови до над 1.2300, все още губи около 7% спрямо долара през този месец.