Старши икономистът на Централната банка на Великобритания Спенсър Дейл се е присъединил към Андрю Сентанс и Мартин Уийл, гласувайки в полза на вдигането на лихвите по време на последната среща на Комисията по парична политика на банката през този месец, информира Reuters, позовавайки се на протокола от срещата.

Съдържанието на документа също така предполага, че някои от членовете на комисията, които този път са гласували против вдигането на лихвите могат да преосмислят решението си, ако състоянието на икономиката покаже признаци на подобрение след неочаквания спад в края на 2010 г.

Икономистите очакваха резултатът от гласуването от миналия месец да остане същия (7-2), въпреки че имаше вероятност още един член на комисията да се присъедини към подкрепящите вдигане на лихвите, след като управителят на банката Мервин Кинг заяви, че тя е необичайно разделена.

Инфлацията във Великобритания в момента е 4%, което е два пъти над таргета на банката, но през миналата седмица от финансовата институция обявиха, че инфлацията ще падне под таргета в рамките на 2 години, ако лихвените проценти нарастват постепенно.

Дейл и Уийл са настоявали за повишаване на основната лихва с 25 базисни пункта, докато според Сентанс времето за вдигане на лихвата с 50 базисни пункта е настъпило.

Дръг член на комисията, Адам Поусън, пък е отново е настоял за увеличаване на размера на програмата за изкупуване облигации с 50 млрд. паунда до 250 млрд. паунда.