Заетостта в САЩ е намаляла с 62 000 през юни, с колкото се понижи тя и през предходния месец. Това бе и шестият пореден месец на спад на заетостта в най-голямата световна икономика.

Резултатът се оказа по-лош от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха намаляването на работните места с 60 000 за изминалия месец.

Нивото на безработица се е запазило при 5.5%, след като месец по-рано отбеляза най-голямото си повишение от две десетилетия насам.

До голяма степен в основата на загубите на работни места са стоели повишените разходи на щатските компании, в следствие на рекордните цени на горивата и петрола.

Продължаващата ипотечна криза, загубата на работни места във финансовия и строителния сектор, както и нарасналите изисквания по отпускане на кредити, са други фактори въздействащи негативно върху пазара на труд в САЩ.

Така броят на работните места в САЩ е намалял с 438 000 за първите шест месеца на годината. За сравнение през 2007 година щатската икономика е добавяла средно нови 91 000 работни места на месец.

В отделен доклад изнесен днес от министерството на труда стана ясно, че първоначалните молби за помощи за безработица са се повишили с 16 000 до 404 000 през изминалата седмица.

Четириседмичната изгладена величина на показателя се е повишила до най-високата й стойност от октомври 2005 година насам.

Средното почасово възнаграждение на работещите се е повишило с 6 цента, или 0.3% до ниво от 18.01 долара на час. На годишна база повишението на показателя възлиза на 3.4%, сочат още данните.