Заетостта в САЩ изненадващо се е понижила през август, което бе и първият отрицателен резултат за новосъздадените работни места в най-голямата световна икономика от четири години насам.

За изминалия месец работните места са намалели с 4 000, в сравнение с предходния, когато икономиката добави 68 000 нови работни места след низходяща ревизия.

Резултатите за август изненадаха неприятно инвеститори и анализатори, прогнозирали средно повишение на показателя от 100 000 за месеца, като нито един от далите прогнози специалисти не е очаквал понижение.

В същото време равнището на безработица в САЩ се е запазила при ниво от 4.6% през август, като близо 600 000 са били безработните в страната, посочиха изнесени вчера официални данни.

Резултатите повишиха спекулациите за силно забавяне на ръста на щатската икономика, както и тези, че Фед ще прибегне до понижаване на лихвите в САЩ на следващото си заседание през този месец.

Заедно с това те инициираха силно понижение на щатските индекси. Индексът Dow Jones приключи последния ден на търговия на настоящата седмица с понижение от 1.9%, до ниво от 13 113.38 пункта, като с толкова се понижи и технологичният Nasdaq, до ниво от 2 565.70 пункта.

Индексът Standard & Poor's 500 загуби 1.7% от стойността си, до ниво от 1 453.55 пункта.

Анализаторите обясняват понижението в заетостта с проблемите на кредитния пазар в страната, които могат да инициират забавяне на икономиката на страната.

Данните завишават и очакванията на голяма част от пазарните участници, че щатската икономика може да изпадне в рецесия.

Заетостта при строителните предприемачи се е понижила с 22 000 през август, след като месец по-рано тя се понижи с 14 000. Тази при правителствените служители също е намаляла с 28 000 за месеца.