Китайският юан не трябва да се смята за „свободно конвертируема" валута, което не му позволява да бъде включен в кошницата от валути, съставляваща специалните права на тираж (СПТ), смятат от Международния валутен фонд (МВФ).

В прессъобщение на фонда, публикуван от Bloomberg, се казва, че експертите на МВФ ще продължат с проучването на въпроса. Те дадоха и сигнал, че фондът може да започне през следващата година преразглеждане на индикаторите, които определят включването на валутите в кошницата на СПТ.

„Въпреки факта, че Китай стана третата по размер страна-износител (позовавайки се на петгодишните средни показатели) на стоки и услуги, и предприе редица стъпки за по-широка употреба на валутата си в световен мащаб, китайският женминби (юан - бел. р.) не отговаря за момента на критериите за свободно обращение", се казва в документа на МВФ.

Агенция Yonhap News съобщи по-рано този месец, като се позова на южнокорейски чиновник, че „голямата двадесетица" ще проведе на срещата във Франция идната година преговори за включване на юана в кошницата на СПТ.

Нобеловият лауреат по икономика Робърт Мандел заяви през този юни, че МВФ трябва да разгледа въпроса за включване на юана в кошницата на СПТ. Освен това, ръководителят на департамента за глобални икономически изследвания в Goldman Sachs - Джим О'нийл каза през април, че правителството на КНР може да разреши свободно плаващия курс на юана до пет години.

МВФ намали във вторник тежестта на щатския долар и увеличи дела на еврото в кошницата на СПТ. От 1 януари 2011 г. съставът на валутите в кошницата ще е следният: щатски долар - 41.9% (при 44% от прегледа през 2005 г.), евро - 37.4% (34% по-рано), британски паунд - 11.3% (11% преди промяната), японска йена - 9.4% (11% преди).