Нараства рискът от доларова криза, като заплахата не е бил толкова реална от десетилетия насам, смятат специалисти от Merrill Lynch, цитирани от руския финансов ежедневник "Взгляд".

От началото на тази година досега доларът е загубил 12.5% спрямо единната европейска валута. Основната заплаха за дългосрочното обезценяване на щатската валута произтича от азиатските централни банки, които вече сериозно се замислят да преобърнат валутните си резерви от долари в други валути, както и от износителите на петрол, които желаят да се откажат от долара като основна валута в петролната търговия.

Анализаторите на една от най-големите инвестиционни банки в САЩ Merrill Lynch, цитирани от Reuters, са на мнение, че рискът от развитие на криза при долара никога не е бил толкова реален от десетилетия насам.

Резкият спад на курса на американската валута, който вече причини понижение и на цените на акциите, облигациите и други активи в САЩ, може да продължи и занапред.

Сред възможните причини за обезценката на щатския долар анализаторите от Merrill Lynch сочат действията на чуждестранните и най-вече на азиатските централни банки, които са преустановили покупката на долари или конвертират съществуващите доларови резерви в други валути.

Най-голямата заплаха за стабилността на щатската валута е заявлението на представител от Централната банка на Китай, от където планират в най-скоро време да проведат преструктуриране на златния и валутен резерв.

Китайските финансови власти предупредиха за готовността си да преобърнат част от доларовите си запаси в евро и други далеч по-стабилни валути.

Високите цени на нефта и слабият долар повишиха инфлацията в страни като Обединените Арабски Емирства, които също обявиха, че подготвят преглед на валутната си политика.

Освен това анализаторите от Merrill Lynch смятат, че подобни действия от страните, износителки на нефт, биха оказали сериозен срив на американския долар, равностоен на проблемите във финансовата система на САЩ около ипотечната и кредитна криза.

По време на срещата на ОПЕК в Рияд президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад призовал партньорите в нефтения картел да прекратят използването на щатската валута като основна разменна валута в търговията с петрол.

В изготвената резолюция на ОПЕК предложението на Ахмадинеджад не е включено, но не остана нечуто от участниците на форума, замислили се върху рационалността на предложението.

Встрани от съществуващите различни икономически определения специалистите от Merrill Lynch характеризират ситуацията около долара като “интензивно, обикновено краткосрочно обезценяване на долара, отразило се върху стойността на други активи в САЩ”.

Анализаторите сочат още, че подобни кризи с долара са се случили през 1977-1978 г., последвани от 1987-1988 г., 1990 г. и 1994-1995 г.

Отслабването на долара стана причина за опасения от страна на американските власти, които потвърдиха, че силният долар е в интерес на САЩ. На 13 ноември Джордж Буш подкрепил провеждане на политика за заздравяване на валутата, заявявайки, че силната американска икономика може да възстанови доверието в националната валута.

Някои икономисти смятат, че слабият долар в този момент е в интерес на американската икономика, до колкото в подобна ситуация американските стоки стават по-конкурентоспособни на световните пазари, като увеличават постъпленията от износ.

Анализаторите от Merrill Lynch съобщиха, че подобни мнения от страна на инвестиционната общност също могат да допринесат за дългосрочното и рязко обезценяване на курса на щатския долар.