Златото се радва на забележителен ръст от началото на годината, но според някои експерти доброто представяне на благородния метал тепърва започва.

„Смятам, че все още сме в бичи пазар“, коментира Денис Гартман, автор на изданието The Gartman Letter, пред финансовото издание CNBC.

Гартман прогнозира по-нататъшно повишение на златото с между 10 и 15% от текущите му нива, или казано по друг начин повишение до около 1 500 долара за унция.

Жълтият метал се повиши моментно над психологическата граница от 1 300 долара за унция в понеделник, но не успя да се задържи над нея.

И макар златото да се понижи под 1 300 долара, според Гартман, фундаменталните фактори стоящи зад ръста му все още са в сила. Основният от тях е облекчената монетарна политика на централните банки по света.

„Смятам, че централните банки по света, с изключение на Фед, ще продължат с грешката си на облекчена политика“, прогнозира Гартман.

Тези политики правят местните валути по-малко ценни и потенциално карат инвеститорите в тях да се обръщат във все по-голяма степен към златото, в търсене на стойност.

В допълнение ниските лихви, правят златото относително по-добра и привлекателна инвестиционна алтернатива за спестяванията на хората по света.

Поради тези причини, Гартман е убеден, че „мечият пазар“ за златото официално е приключил, въпреки, че металът все още е с 33% под пика си от 2011-та година.

“Обикновено хората си мислят, че бичият пазар при акциите се асоциира със слабост при златото, но това не е задължително вярно. Ако се наблюдава облекчена политика от страна на банките, може да е налице поскъпване и при акциите и при златото“, заключава Гартман.