Основни рискове на глобалните пазари

1241
Основни рискове на глобалните пазари

© Pixabay.com

Добре известен е фактът, че когато има увеличен пазарен риск, инвеститорите се насочват към акции, които имат значително по-сигурен паричен поток при слаба икономика.

Това са акции от т. нар. дефанзивни или нециклични сектори – като комунални услуги, фармацевтика, здравеопазване, хранителни продукти, т.е. компании, които предлагат продукти и услуги, без които хората не могат. 

Това заявяват от Капман Холдинг пред Profit.bg във второто издание на седмичната си рубрика Риск Монитор. 

Според изследване на Bank of America Merrill Lynch, в момента ценовото съотношение между технологични/ютилити (комунални) акции е близко до това по времето на dot-com балона, информират още от там. 

Долната графика показва индекса Dow Jones (ляв панел) и ценовото съотношение, или спреда между технологични/комунални акции (десен панел), изразено чрез секторните борсово търгувани фондове XLK и XLU.


Когато спредът се понижава, това означава, че комуналният (ютилити) сектор (XLU) поскъпва спрямо технологичния сектор (XLK).

Друг важен сигнал е когато има ценово разминаване (дивергенция) между общия пазар (DOW JONES) и ценовото съотношение технологичния/комунален сектор.

На долната графика ясно се вижда дивергенцията (отбелязана с тренд линии по върховете на графиките) между Dow Jones и спреда XLK/XLU, което беше ранно предупреждение за понижение на пазара.

Друг индикатор, показващ възможен спад на икономическата активност, са продажбите на нови домове за октомври в САЩ, които спаднаха до 544 хиляди, което е най-ниско ниво от 2.5 години.

Миналият четвъртък председателят на Фед Джером Пауъл изрично подчерта, че най-големият риск в момента е нивото и качеството на корпоративния дълг. Това положение е характерно на глобално ниво, не засяга само САЩ.

Спадът на цените на облигациите води до ръст на доходността, което увеличава разходите за финансиране на бизнеса.

Долната графика показва увеличаващата се средна доходност на корпоративен дълг, емитиран в долари с нисък кредитен рейтинг в Китай (оранжева крива) и останалите страни от т. нар. развиващите се пазари (зелена крива).


 

Графика: Bank of America Merrill Lynch

В контекста на временното търговско примирие между САЩ и Китай, (което не е скрепено писмено) интересно е да се види тренда в притежаването на американски държавни облигации в два от най-големите държатели на този дълг.

На долната графика е показан намаляващият обем на инвестициите в американски държавни облигации на Китай (оранжева крива) и на Япония (синя крива).


 

В заключение, глобалната икономическа активност, измерена чрез индексите PMI (Purchasing Managers Indices), се понижава, както в развитите икономически страни (синя крива), така и в т. нар. развиващите се страни (червена крива).


 

Графика: Danske Bank

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg