Основните борсови индекси в САЩ затвориха с повишение

912
Основните борсови индекси в САЩ затвориха с повишение

© Unsplash

И трите основни индекса в САЩ затвориха на зелена територия във вторник, като акциите на някои регионални банки също се повишиха, компенсирайки скорошните загуби.
 
S&P 500 се покачи с 1,68%, Dow Jones Industrial Average добави около 1%, а технологичният Nasdaq Composite се повиши с 2,14%. 
 
Частичното възстановяване на банковите акции сигнализира, че със спешните мерки на американските регулатори последиците от срива на Silicon Valley Bank могат да бъдат овладени.
 
Доходността на държавните облигации също се възстанови частично на фона на признаци за отслабване на натиска върху банките.
 
 
По-рано във вторник последният доклад за Индекса на потребителските цени показа, че инфлацията се е охладила умерено през февруари, в съответствие с очакванията на икономистите. Тя обаче остава упорито висока, което представлява предизвикателство за Федералния резерв как да забави икономиката чрез по-високи лихвени проценти, като в същото време се опитва да реши банковите проблеми, отбелязва The Wall Street Journal.
 
Индексът на потребителските цени, внимателно наблюдаван измерител на инфлацията, се e повишил с 6% през февруари спрямо година по-рано, което е спад спрямо ръста от 6,4% през предходния месец, съобщи Министерството на труда на САЩ. Това е най-малкото увеличение от септември 2021 г., но остава далеч от целта на Фед да върне инфлацията до 2%.  
 
Устойчивият ценови натиск, съчетан със силен пазар на труда и солидни потребителски разходи, поставиха Фед в позиция да обмисли по-голямо увеличение на лихвения процент на следващото си заседание. Но колапсът на Silicon Valley Bank и други финансови институции може да накара централната банка да действа по-внимателно.
 
Според инвеститорите на фючърсните пазари има близо 85% вероятност за увеличение с четвърт пункт на срещата на Фед следващата седмица, в сравнение с 15% шанс централните банкери да задържат лихвените проценти на сегашните нива, според CME Group.
 
Лондонският FTSE 1000 прибави 88,48 пункта или 1,17% до 7637,11  пункта
Във Франкфурт DAX нарасна с 273, 36 пункта или 1,83% до 15 232, 83 пункта.
Парижкият CAC 40 отчете повишение от 130,07 пункта или 1,86% до 7141,57 пункта. 
 
Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с растеж от 1,45% с всички сектори в зелена територия.  

Междувременно международната рейтингова агенция Moody's понижи перспективата за цялата банковата система на САЩ от "стабилна" до "негативна", позовавайки се на "бързо влошаваща се оперативна среда", предаде CNBC. 
 
Moody's, която е една от трите големи рейтингови агенции, заяви, че е взела това решение в светлината на фалитите на ключови банки, които накараха регулаторните органи да се намесят в неделя с извънреден план за спасяване на вложителите и други институции, засегнати от кризата.
 
"Променихме от "стабилна" на "негативна" перспективата пред банковата система на САЩ, за да отразим бързото влошаване на оперативната среда след масовото теглене на депозити от Silicon Valley Bank, Silvergate Bank и Signature Bank и след фалитите на SVB и Signature, се казва в съобщението на Moody's.
 
Тези стъпки са важни, тъй като могат да повлияят на кредитните рейтинги и съответно на разходите по кредитиране за сектора.
 
При понижаването на рейтинга на целия сектор Moody's отбеляза извънредните действия, предприети от американските регулатори за укрепване на засегнатите банки. Агенцията обаче заяви, че все още има опасност други финансови институции с нереализирани загуби или незастраховани вложители да бъдат изложени на риск.
 
Федералният резерв създаде механизъм, който да гарантира, че институциите, засегнати от проблеми с ликвидността, ще имат достъп до парични средства. Министерството на финансите подкрепи програмата 25 млрд. долара и обеща, че вложителите с над 250 000 долара в SVB и Signature ще имат пълен достъп до средствата си.
 
Според Moody's обаче опасенията се запазват.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg