Основният ценови натиск в САЩ се охлажда, но Фед очаква още напредък

1362
Основният ценови натиск в САЩ се охлажда, но Фед очаква още напредък

© Getty Images

По-високите цени на бензина са увеличили потребителските разходи в САЩ през август, задържайки общата инфлация висока, докато основният ценови натиск се охлажда на фона на усилията на Федералния резерв да забави икономиката.

Американците са увеличили разходите си със сезонно коригирани 0,4% през август спрямо месец по-рано, съобщи Министерството на търговията в петък. Това е здравословен растеж, но забавяне от ръста от 0,9% през юли. Горещият пазар на труда, по-високите заплати и растящите цени на бензина са спомогнали за увеличаване на разходите, посочва The Wall Street Journal.

Предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията, индексът на цените на личните потребителски разходи, се e повишил с 0,4% миналия месец, до голяма степен отразявайки разходите за енергия.


Основните цени, които изключват променливите категории храна и енергия, са се повишили с по-слабите 0,1% през август.

Спрямо година по-рано общите цени са се повишили с 3,5% през август спрямо 3,4% през юли. Основните цени са се повишили с 3,9% на годишна база, спрямо 4,3% през юли.

Пазарът е замрял на кръстопът в очакване на рецесия или рестарт на растежаТърсете качество и дивиденти, съветват стратези от Morgan Stanley

Фед търси „убедителни доказателства“ за по-мека инфлация

Основната инфлация се охлажда, тъй като Фед агресивно повишава лихвените проценти през последните 18 месеца. Някои централни банкери казват, че трябва да видят, че тази тенденция продължава.

Миналата седмица Федералният резерв запази референтния си лихвен процент непроменен, на 22-годишен връх, като повечето банкери дадоха сигнал за още едно увеличение на лихвите за тази година. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че представителите на Фед искат да видят „убедителни доказателства“, че са повишили лихвите достатъчно, за да намалят устойчиво инфлацията до целта от 2%.

„Виждаме напредък и го приветстваме, но трябва да видим още напредък“, каза Пауъл.

Прогнозите на членовете на Фед показват, че очакват основната инфлация да се охлади допълнително през следващата година. Но дори и това да се случи, Федералният резерв може да задържи лихвените проценти твърде високи твърде дълго, казва Симона Мокута, главен икономист в State Street Global Advisors, цитирана от WSJ. Тя изразява тревога, че това би намалило шансовете на Фед да постигне така нареченото меко кацане – да победи инфлацията, без да предизвика рецесия.

Нова прогноза на Goldman Sachs: Фед ще свали лихвите в края на 2024 г. Предишната прогноза бе за второто тримесечие на следващата година

Потребителите в САЩ са харчили устойчиво това лято

Потребителските разходи, основният двигател на икономиката, бяха силни през по-голямата част от тази година. Солидният пазар на труда и по-бавното нарастване на цените повишиха доходите на американците, коригирани спрямо инфлацията, стимулирайки харченето.

Потребителите са купували повече превозни средства по-рано тази година на фона на облекчаване на прекъсванията във веригата за доставки. Те също така са харчили повече за изживявания, сред които филмите „Барби“ и „Опенхаймер“ с премиери през лятото и концертите на Тейлър Суифт и Бионсе.

Ръстът на разходите засили икономическия растеж, като много анализатори смятат, че икономиката е нараснала по-бързо през третото тримесечие, отколкото по-рано тази година.

Лятото на женската солидарност и голямото харчене за преживяванияКак чувството за общност допринесе за успеха на филма „Барби“ и турнетата на Бионсе и Тейлър Суифт

Ще остане ли силен американският потребител?

Някои от факторите, движещи потребителските разходи през последните две години, избледняват и се появяват признаци на стрес: много американци се насочват към спестяванията си. Коефициентът на лични спестявания, мярка за това колко пари остават на хората всеки месец след разходи и данъци, показва тенденция на спад.

„Излишните спестявания се изчерпват, докато кредитите стават много по-скъпи – мисля, че това намалява устойчивостта“, коментира Тим Куинлан, старши икономист в Wells Fargo.

Wells Fargo: Пазарите очакват розов сценарий. Това няма да свърши добреДаръл Кронк, президент на Wells Fargo Investment Institute, твърди, че икономическите данни показват че

Новите предизвикателства биха могли допълнително да намалят потребителските разходи, включително възобновяването на изплащането на студентски заеми и по-високите цени на бензина, които намаляват бюджетите на американците за хранене и пътувания. Стачките и потенциалното затваряне на правителството биха могли поне временно да намалят покупателната способност на доста работници.

Устойчивостта на потребителя ще зависи до голяма степен от пазара на труда. Въпреки че безработицата все още е исторически ниска, напоследък тя се повишава леко. Ако компаниите започнат масово да съкращават работници, доходите на хората ще понесат удар, който ще охлади харченето.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg