Отрицателните лихви може да оскъпят златото до 2000 долара

863
Отрицателните лихви може да оскъпят златото до 2000 долара

© Pixabay

В свят, изпълнен с дълг, който носи отрицателни лихви, твърдите активи - като златото, може да станат още по-привлекателни, а някои анализатори казват, че цената на метала може да достигне 2 000 долара за тройунция.

Фючърсите на златото се търгуват на нива от около 1 513 долара. В края на май цената на златото се събуди, проби нивото от 1 300 долара и оттогава не е поглеждала назад.

През септември 2011 г. фючърсите на златото достигнаха исторически връх от 1 923.70 долара за тройунция.

“Имаме дълга позиция при златото. Нашият таргет е 1 585 долара,” казва пред CNBC Даниел Гали, анализатор в TD Securities.

“Наистина смятаме, че златото ще поскъпне още в идните години и тъй като вероятността от прилагането на нетрадиционни парични политики се превръща във все по-голяма реалност, очаквам цената на метала да достигне 2 000 долара за тройунция.”

Златото поскъпва, докато светът гледа протестите в Хонконг и вследствие на несигурността около отношенията между САЩ и Китай.

Според анализаторите на TD Securities многото години на нетрадиционна и облекчена парична политика от страна на централите банки по света са довели до недостига на “сигурни активи” и това е “очевидно от бързо трупащия се дълг с отрицателни лихви, което в крайна сметка води до засилване на апетита към скъпоценните метали.”

“Отрицателните лихви са симптоматични за търсенето на сигурни активи. Причината те да се търгуват с отрицателна лихва е, че търсенето на сигурни активи е по-голямо от предлагането им“, казва Гали.

Златото ще се облагодетелства доста от това. Позицията, която ние препоръчваме, е с тримесечен хоризонт. Според мен сме на прага на многогодишен бичи пазар при златото.”

Анализаторът на Bank of America Merrill Lynch Майкъм Видмер също смята, че отрицателните лихви засилват блясъка на златото. Той казва, че облекчаването на паричната политика, което сваля лихвите по държавните облигации и създава дълг с отрицателна доходност на стойност 14 трлн. долара, също подкрепя цената на златото в последно време.

“Предвид предстоящото допълнително облекчаване на паричната политика, динамиката вероятно ще поддържа търсенето на метала,” според него.

Прогнозата ни за второто тримесечие на 2020 г. за цената на златото е относителна при 1 500 долара за тройунция, но ние виждаме възможност за повишение към 2 000 долара,” казва той.

Според Видмар централните банки също повишават цената на златото, тъй като те вече са нетни купувачи на метала. Той отбелязва, че според Световния съвет по златото, златните резерви на банките се очаква да се увеличат в идните години.

Декемврийските фючърси на златото поскъпват с над 5.2% през август и с 18% от началото на годината.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg