Пазарът е замрял на кръстопът в очакване на рецесия или рестарт на растежа

1355
Пазарът е замрял на кръстопът в очакване на рецесия или рестарт на растежа

© Getty Images

Откакто Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти през март 2022 г. в битка с инфлацията., стратезите на Уолстрийт обсъждат дали рецесията ще удари САЩ, завличайки фондовия пазар със себе си.

Майк Уилсън, главен инвестиционен директор на Morgan Stanley и главен стратег за акциите в САЩ, винаги е бил в лагера на мечките в този дебат.

През 2022 г. той правилно прогнозира, че повишаването на лихвените проценти и високата инфлация ще доведат до спад на цените на акциите. Но тази година – за изненада на Уилсън и въпреки заплахата от по-високи лихвени проценти, лепкавата инфлация и дори регионалната банкова криза – S&P 500 се повиши с цели 19%. Причината до голяма степен беше устойчивия пазар на труда в САЩ, посочва Fortune.


Последните месеци това рали беше подложено на изпитание, като индексът на сините чипове е паднал с 6% от края на юли. За Уилсън това е знак, че пазарът е на кръстопът в очакване на резултата от агресивната кампания на Фед.

Как Джером Пауъл може да удари акциите - дори Фед да не повиши лихвитеИндексът на страха на Уолстрийт завърши под 14 в петък, въпреки че Nasdaq Composite и S&P регистрираха последователни седмични загуби

"Пазарът се двоуми – твърдо кацане или ускоряване?", казва стратегът ветеран пред Bloomberg.

Уилсън обяснява, че обикновено когато се зададе краят на цикъла на повишаване на лихвите от Фед, има много несигурност, караща инвеститорите да предприемат по-предпазлив подход. Вероятно в началото на годината много инвеститори може да са станали твърде оптимистични, след като толкова многото очаквания за рецесия се оказаха преждевременни.

"Хората погрешно очакваха рецесия през първата половина на тази година - това не се случи. Сега те може би погрешно вярват в красивото меко кацане и известно ускоряване на икономиката през следващата година", казва експертът. Според него през лятото инвеститорите са надценили сценария за мекото кацане, при който инфлацията е опитомена, без да се стига до рецесия, убиваща работни места.

Уилсън се опасява обаче, че САЩ може да влязат в рецесия, защото потребителите със средни и по-ниски доходи са изчерпали излишните спестявания, натрупани по време на пандемията. Това може да доведе до забавяне на потреблението, а потребителските разходи съставляват 70% от БВП на САЩ.

Топ анализаторът Ед Ярдени повишава прогнозата си за рецесия в САЩБързото покачване на цените на петрола това лято е повишило перспективата за ера на постоянна инфлация и рецесия, подобно на 70-те години на миналия век

"Това е основният риск през четвъртото тримесечие - ще може ли потреблението да продължи да ни изненадва положително?", коментира той.

Стратегът отбелязва, че оценките на акциите остават повишени предвид заплахата от отслабващо потребление, по-високи лихвени проценти и неотдавнашното покачване на цените на петрола. S&P 500 се търгува при съотношение 18 пъти цена/печалба, в сравнение с историческата си средна стойност от около 15.

Базовият сценарий на Уилсън е индексът на сините чипове да спадне с около 10% до около 3900 пункта до края на годината. Това означава, че инвеститорите трябва да останат отбранителни в подхода си и засега да избягват да купуват акции на компании фокусирани върху растежа.

Джейми Даймън не смята, че икономиката на САЩ ще продължи да процъфтяваГлавният изпълнителен директор на JPMorgan Chase каза, че докато икономиката на САЩ се справя добре, би било „огромна грешка“ да вярваме, че това ще продължи години наред

Търсете качество и дивиденти

Предвид мечото настроение на Уилсън, би било логично той да препоръча да се държи кеш, за да се избегне сценарият, при който акциите падат с 10%, коментира Fortune.

Той обаче споделя, че това не е най-добрият подход. Вместо това инвеститорите трябва да търсят качествени акции с голяма капитализация - компании, които имат силни баланси и печалби и следователно няма да им се наложи да заемат пари, докато лихвените проценти са високи, за да поддържат бизнеса си работещ.

AI технология ще обслужва най-богатите клиенти на Morgan StanleyИнструментът ще бъде използван в звеното за управление на активи на банката, след като в продължение на няколко месеца е тестван от 1000 финансови консултанти

Уилсън и неговият екип от анализатори казват, че качествените акции, които предлагат дивиденти, особено нарастващите дивиденти, могат да бъдат едни от най-добрите възможности за инвеститорите по време на несигурни времена. Те посочват данни, според които дивидентните акции се представят по-добре в исторически план, особено когато инфлацията е била висока и започва да спада. "Днешната макросреда като цяло подкрепя представянето на дивидентните компании", обясняват анализаторите.

Уилсън и неговият екип препоръчват да се използва "холистичен" подход за избор на дивидентни акции, който се фокусира върху оценките на компаниите спрямо пазарните им аналози, тяхната историческа волатилност както и цялостната им задлъжнялост.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg