Пазарът на суровини през 2021 г.: Какво да очакваме

8174
Пазарът на суровини през 2021 г.: Какво да очакваме

© Pixabay

Кризата с COVID-19 засегна сериозно пазара на суровини, като те отбелязаха значителни спадове.

Въпреки това вече наблюдаваме значително възстановяване на някои от тях – петрол и индустриални материали, което започна през втората половина на 2020 г.

Какво да очакваме за сектора и как да инвестираме в индустриални и благородни метали през тази година коментират анализаторите на Експат Асет Мениджмънт.

Анализите на екипа на Експат ни дават основание да очакваме пазарът на суровини да се представи добре през 2021 г., когато световната икономика продължи да се възстановява от COVID-19 кризата.

Един от основните двигатели на възстановяването идва от Китай, който увеличи вноса на петрол, метали и селскостопански стоки през 2020 г. Китайската фискална политика доведе до повече инвестиции в инфраструктура и увеличаване на търсенето на метали.

Щатският долар е негативно корелиран с цените на суровините. Последните спадове в стойността на щатския долар направиха петрола и други суровини, оценени в долари, по-привлекателни за глобалните купувачи.

Щатската валута е все още надценена спрямо останалите валути (напр. спрямо еврото доларът е надценен с 15%), въпреки обезценката си през последната година.


Няколко фактора бяха в основата на спада на щатския долар през 2020 г. След началото на пандемията Федералният резерв следва силно стимулираща парична политика, която е по-агресивна, в сравнение с останалите централни банки. Изкупуванията на ценни книжа са по-големи, а лихвените нива са вече близки до нулата.

От централната банка индикираха, че ще толерират и по-висока инфлация през следващите няколко години. Това означава, че лихвените нива няма да се повишават през следващите няколко години, а политиката ще остане стимулираща.

Търговският и бюджетният дефицит в САЩ нараснаха значително след ситуацията с пандемията от COVID-19, което е негативна новина за зелената валута. Очакванията ни за постепенно по-силен и по-синхронизиран глобален растеж е негативна новина за щатския долар, защото в такава среда той губи привлекателността си на сигурно убежище и инвеститорите обикновено търсят експозиция в по-циклични валути и активи в чужбина, посочват от Експат.

По-нататъшното възстановяване на глобалната икономика, по-слабият долар, допълнителни монетарни и фискални стимули, нарастващите инфлационни очаквания биха подкрепили пазара на суровини, като очакванията ни са за ръст в цените им през 2021 г.

Злато

Цената на златото се повиши с над 20% за 2020 г., като достигна рекорд от 2067 долара за тройунция. Ценният метал се възползва от статута си на убежище по време на пандемията и беше подкрепен от силно стимулиращата монетарна политика на големите централни банки.

Търсенето на борсово търгувани фондове (ETF), които инвестират в злато, се е увеличило повече от три пъти през 2020 г.

Прекъсванията в производството на злато, най-вече в Мексико, Перу и Южна Африка, и намаленото рециклиране на злато поради ограничения на движението на работна ръка също подкрепиха цените.

Въпреки оптимизма за масово ваксиниране и постепенното възстановяване на глобалната икономика, се очаква цената на златото да остане стабилна през 2021 г., подкрепена от нарастващите инфлационни очаквания и отрицателните реални доходности.

Реалната доходност на дългосрочните облигации, която се очаква да бъде на още по-отрицателна територия, и по-слабият щатски долар допълнително биха подкрепили цената на златото.

В свят с нулеви лихвени проценти, основният канал, чрез който паричната политика може да повлияе на търсенето, е валутният пазар. Следователно, конкурентните обезценявания на валутите от основните централни банки биха могли да станат повтарящо се явление. В тази обстановка златото би било основен бенефициент.

Доходността на държавните облигации е много ниска в момента и все повече инвеститори биха използвали златото, за да хеджират инвестициите си в акции. Централните банки също се очаква да увеличават позициите си в ценния метал.

Всички тези фактори биха подкрепили цената на златото и през настоящата година.

Индустриални метали

Екипът на Експат очаква, че доброто представяне на индустриалните метали ще продължи и през 2021 г., на фона на прогнозите за глобално икономическо възстановяване, свързано със започването на масовата ваксинация, както и на фона на силното индустриално търсене от Китай.

Както и при златото, понижаването на долара в бъдеще би било предпоставка за покачване на цената на индустриалните метали.

Индустриалните метали също така могат да се възползват от развитието на технологиите за зелена енергия през 2021 г. Политици, включително лидерите на Европейския съюз и новият президент на САЩ Джо Байдън, обещаха огромни „зелени“ инвестиции за разширяване на капацитета за възобновяема енергия и за намаляване на въглеродните емисии.

Очакванията са търсенето на мед и алуминий да се покачи рязко, тъй като те са ключови елементи за технологиите за зелена енергия, като електрически превозни средства и техните батерии, вятърни турбини и слънчеви панели.

Нека разгледаме перспективите пред най-използваните индустриални метали – мед, алуминий и цинк.

Медта е индикатор на глобалното икономическо състояние, тъй като нейното търсене зависи от глобалните темпове на растеж и строително-индустриалната активност. Използването на мед и алуминий в автомобилите и строителството е широко разпространено благодарение на добрата им електропроводимост и рециклируемост.

Алуминият и медта бяха тежко засегнати от кризата, но вече се възстановяват изключително добре и прогнозите са, че ще продължат да го правят с потенциалното отваряне на световната икономика и в частност на индустриалните мощности. Китай се превърна от износител на алуминий и мед във вносител и тази тенденция вероятно ще се запази.

Това е повод за оптимизъм в ценовите очаквания за металите, тъй като свръхпредлагането, което беше основният проблем в пика на кризата, ще се абсорбира от възстановените и постепенно увеличаващи се китайски производствени мощности. Слабият долар, елиминирането на свръхпредлагането и предстоящото, а вече и произтичащо индустриално възстановяване в Азия (и в частност Китай), е предпоставка за поскъпването на медта и алуминия.

След близо 25% спад в цената на цинка в резултат на пандемията той се възстанови през втората половина на 2020 г. и достигна 20% ръст спрямо цените в края 2019. Цената на цинка е положително повлияна от възстановяването на Китай, защото половината от потреблението на цинк в световен мащаб се дължи именно на азиатската държава.

Икономическите стимули в Китай, които възлизат на 7% от БВП през 2020 г., би трябвало да се усетят в сектори, като строителството и промишленост, които от своя страна да повлияят положително на търсенето на стомана и съответно цинк.

Петрол

Цената на петрола спадна драматично в началото на миналата година, но отбеляза силно възстановяване през втората половина на годината. Това беше предизвикано от рязкото намаляване на производството от ОПЕК+, както и от умерено възстановяване на потреблението, тъй като мерките за блокиране бяха облекчени и пътуванията започнаха да се възстановяват. Миналата година ОПЕК+ взе безпрецедентно общо решение за силно ограничаване на предлагането.

Очаква се пандемията на COVID-19 да има трайни последствия върху потреблението, както и върху добива. До края на 2021 г. се очаква потреблението да бъде с около 5% под нивата преди COVID-19 кризата, като Китай е единствената страна, в която потреблението ще бъде по-високо от 2019 г.

Докато продукцията извън ОПЕК се очаква да нарасне през 2021 г., прогнозата е производството в САЩ да продължи да намалява, тъй като нивата на инвестиции в ново производство са твърде ниски, за да компенсират бързия спад на продукцията от съществуващите съоръжения. Извън Китай потреблението на петрол също започна да се възстановява, тъй като мерките за блокиране бяха намалени, като тази тенденция се очаква да продължи.

Как да инвестираме в суровини?

На глобалните финансови пазари инвеститорите имат различни варианти за постигане на експозиция към благородни и индустриални метали и суровини – чрез фючърси, сертификати, опции или чрез инвестиция във фондове, следващи движението на цената на дадения актив. Този тип финансови инструменти осигуряват ликвидност и възможност за динамично управление на експозицията.

Специално по отношение на инвестицията в злато, отскоро българските инвеститори имат лесен достъп до инвестиция в благородния метал чрез нов финансов инструмент на Българската фондова борса.

Expat Gold e първият у нас борсово търгуван фонд, следващ движението на цената на златото, а неговата борсова търговия се очаква да стартира в началото на февруари.

ОПОВЕСТЯВАНЕ НА РИСКА

Този материал има само информационна цел и никоя част от него не може да бъде тълкувана като оферта или покана за сделка за продажба или покупка на финансови инструменти и/или професионален съвет, свързан с инвестиционно решение. Взети са всички необходими мерки, за да се гарантира прецизността на съдържанието, но при никакви обстоятелства авторите не носят отговорност за това съдържание и не поемат обезщетения към получателите или трети страни по отношение на прецизността, пълнотата и/или коректността на информация, включена в материала. Инвеститорите трябва да имат предвид, че прогнозите не са сигурен показател за бъдеща доходност. Миналите резултати не са гаранция за бъдещите резултати, а стойността на инвестициите може да се понижава или покачва, водейки като резултат до значителни загуби. Не се гарантират печалби и съществува риск от невъзможност да се възстанови пълният размер на вложените средства. Инвестициите в дялове на договорен/борсово търгуван фонд или чрез индивидуална инвестиционна сметка не са гарантирани от държавен гаранционен фонд или с друг вид гаранция.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg