Пазарите очакват данните за заетостта в САЩ

672
Пазарите очакват данните за заетостта в САЩ

© Pixabay

Азиатските акции се движеха близо до двуседмични върхове днес, докато инвеститорите се подготвят за данните за заетостта в САЩ, които са ключови за пазарните очаквания относно агресивността на Федералния резерв при облекчаването на паричната политика.

Търговията на пазарите по света се очакваше да бъде в по-ниски обеми след празника за Деня на независимостта в САЩ и преди данните за неселкостопанската заетост.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI върви към пето поредно седмично повишение, което го отвежда до 534.40, което е най-високото му ниво от началото на май. За последно индексът бе на ниво от 532.82.

Японският Nikkei отчита леко понижение. Китайските акции се търгуваха разнопосочно, като индексът на сините чипове CSI300 нарасна с 0.2%. Основните индекси в Австралия и Нова Зеландия отчитат леки повишения, както и хонконгският индекс Hang Seng.

Фючърсите на щатския индекс S&P500 добавиха 0.1%.

Акциите и облигациите по света скачат от юни вследствие на надеждите, че централните банки ще поддържат парична политика в подкрепа на икономическия растеж.

Сега всички погледи се насочват към очакваните по-късно днес данни за неселкостопанската заетост в САЩ, което се очаква да покажат, че щатската икономика е създала 160 000 нови работни места през юни, в сравнение със 75 000 през май.

“Ако заетостта не скочи, това ще е много важно,” казва пред Ройтерс Тапас Стрикланд, пазарен анализатор в National Australia Bank.

“По-слаби от очакваните данни биха увеличили очакванията за спешно понижение на основната лихва с 50 базисни пункта през юли, предвид факта, че слаби данни за заетостта в два поредни месеца излизат много рядко и последният подобен случай е от 2012 г.,” добавя той.

“По-добри от очакваните данни вероятно ще доведат до ограничаване на очакванията за понижението на лихвите през юли, въпреки че предвид влошаването на другите данни, намаляване на лихвата с 25 базисни пункта през юли остава доста вероятно.”

Не само Фед поема курс на облекчаване на паричната политика. Централната банка на Австралия понижи лихвата с 50 базисни пункта от юни и остави вратата отворена и за трето понижение по-късно през годината.

В еврозоната финансовите пазари очакват на срещата си на 25 юли централната банка да подготви почвата за по-нататъшно облекчаване на паричната политика.

Всичките тези перспективи пратиха лихвите по държавните облигации в световен мащаб на рекордно ниски нива.

Лихвата по германските 10-годишни книжа се понижи до минус 0.4% и се изравни за първи път с отрицателната лихва по депозитите на ЕЦБ, което е признак, че пазарите очакват понижения на лихвите.

Лихвата по 10-годишните щатски книжа падна до най-ниското си ниво от ноември 2016 г. при 1.946%.

Участниците на валутните пазари са основно в изчаквателна позиция преди излизането на данните за заетостта в САЩ.

Доларовият индекс остава без промяна на ниво от 96.762 и нараства с 0.7% от началото на седмицата.

Индексът падна с 1.7% миналия месец, след като инвеститорите очакваха понижение на лихвите с 50 базисни пункта от страна на Фед.

Тези очаквания намаляха в последните дни след по-резервираните коментари от страна на Фед и временното примирие в търговската война между САЩ и Китай. Очакванията обаче се завърнаха след излезлите слаби данни за щатската икономика напоследък.

По-слабият долар и нарастващите цени на желязната руда подкрепиха австралийския долар, въпреки че централната банка на страната понижи лихвите във вторник. Австралиецът поскъпва с 1.4% от началото на седмицата и за последно се разменяше срещу 0.7025 щатски долара.

Щатският долар поскъпна до 107.84 спрямо японската йена.

Еврото се разменяше срещу 1.1280 долара, отчитайки леко повишение от двуседмичното си дъно от 1.1268, докоснато в сряда.

На суровинните пазари цените на петрола се движеха разнопосочно, като фючърсите на брента остават без промяна на ниво от 63.30 долара за барел, докато щатският лек суров петрол поевтиня с 61 цента, до 56.73 долара за барел.

Спот цената на златото се повиши до 1 417.06 долара за тройунция.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg