По-скъп или по-евтин долар ни очаква през 2019 и 2020 г.?

2872
По-скъп или по-евтин долар ни очаква през 2019 и 2020 г.?

© Pixabay.com

Щатският долар ще се обезцени през следващата година, прогнозират от Morgan Stanley.

Това обаче няма да е защото ФЕД по всяка вероятност ще прекъсне повишението на лихвите, казва главният анализатор на валутните пазари на инвестиционната банка Ханс Редекер.

Големите икономики от Европа, както и Япония и Китай, в момента инвестират все по-малко на финансовите пазари, което ще намали търсенето на долари в бъдеще, допълва Редекер.

Според прогнозата на Morgan Stanley, доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, ще се понижи от около 97 в момента до 85 в края на 2019 г. и до 81 в края на 2020 г.

Китай намали притежанието си на щатски дълг до 14-месечно дъноПритежаваните щатски ДЦК и облигации от Китай възлизат на 1.165 трилиона долара към края на август


Прогнозата е, че щатският икономически ръст ще се забави следващата година, а Фед ще направи пауза в повишенията на лихвите, което ще отслаби долара.

Днес САЩ отчитат едновременно фискален и текущ търговски дефицит, което означава, че страната ще има нужда от все повече купувачи на дълга, който продава.

Фискалният дефицит е когато правителството харчи повече, отколкото са приходите на страната, докато търговският дефицит означава, че страната внася повече стоки, отколкото изнася.

"Когато създавате дълг, трябва да има и кой да го купува. Това означава, че страната ще трябва да прецени и пресметне наличността от свеж капитал на пазарите, а днес той отчита сериозен спад.

В резултат на това, днес е на разположение все по-малко капитал, който да финансира търговския дефицит на САЩ", казва още Редекер по време на форум в Сингапур.

Защо силният долар е полезен за американската икономика? Според икономиста Лари Харис, твърдението, че слабият долар подпомага американския износ и създава работни места, е грешно


Повишената доходност по облигациите е следствие, както от увеличението на лихвите от страна на Фед, така и от икономическия ръст на страната, поддтикнал инвеститорите да влагат допълнителни средства в най-голямата икономика на страната.

Това пък, от своя страна, увеличи търсенето на щатски долари, която е една от най-добре представящите се валути през 2018 г.

От 1 януари до днес доларовият индекс е поскъпнал с 4.9%, но това движение ще продължи в противоположната посока през 2019 и 2020 г., става ясно от прогнозата на банката, направена по-рано този месец.

Зелените пари поскъпнаха тази година заради по-големите чуждестранни инвестиции, но инвеститорите ще се огледат за по-добри доходности през следващите години, заключи Редекер.

Всичко по темата Прогнози 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg