По-скъп или по-евтин долар ни очаква през 2019 и 2020 г.?

4216
По-скъп или по-евтин долар ни очаква през 2019 и 2020 г.?

© Pixabay.com

Щатският долар ще се обезцени през следващата година, прогнозират от Morgan Stanley.

Това обаче няма да е защото ФЕД по всяка вероятност ще прекъсне повишението на лихвите, казва главният анализатор на валутните пазари на инвестиционната банка Ханс Редекер.

Големите икономики от Европа, както и Япония и Китай, в момента инвестират все по-малко на финансовите пазари, което ще намали търсенето на долари в бъдеще, допълва Редекер.

Според прогнозата на Morgan Stanley, доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, ще се понижи от около 97 в момента до 85 в края на 2019 г. и до 81 в края на 2020 г.

Китай намали притежанието си на щатски дълг до 14-месечно дъноПритежаваните щатски ДЦК и облигации от Китай възлизат на 1.165 трилиона долара към края на август


Прогнозата е, че щатският икономически ръст ще се забави следващата година, а Фед ще направи пауза в повишенията на лихвите, което ще отслаби долара.

Днес САЩ отчитат едновременно фискален и текущ търговски дефицит, което означава, че страната ще има нужда от все повече купувачи на дълга, който продава.

Фискалният дефицит е когато правителството харчи повече, отколкото са приходите на страната, докато търговският дефицит означава, че страната внася повече стоки, отколкото изнася.

"Когато създавате дълг, трябва да има и кой да го купува. Това означава, че страната ще трябва да прецени и пресметне наличността от свеж капитал на пазарите, а днес той отчита сериозен спад.

В резултат на това, днес е на разположение все по-малко капитал, който да финансира търговския дефицит на САЩ", казва още Редекер по време на форум в Сингапур.

Защо силният долар е полезен за американската икономика? Според икономиста Лари Харис, твърдението, че слабият долар подпомага американския износ и създава работни места, е грешно


Повишената доходност по облигациите е следствие, както от увеличението на лихвите от страна на Фед, така и от икономическия ръст на страната, поддтикнал инвеститорите да влагат допълнителни средства в най-голямата икономика на страната.

Това пък, от своя страна, увеличи търсенето на щатски долари, която е една от най-добре представящите се валути през 2018 г.

От 1 януари до днес доларовият индекс е поскъпнал с 4.9%, но това движение ще продължи в противоположната посока през 2019 и 2020 г., става ясно от прогнозата на банката, направена по-рано този месец.

Зелените пари поскъпнаха тази година заради по-големите чуждестранни инвестиции, но инвеститорите ще се огледат за по-добри доходности през следващите години, заключи Редекер.

Всичко по темата Прогнози 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...