Подсладен свят: Рекордни запаси от захар заради обилната реколта

1217
Подсладен свят: Рекордни запаси от захар заради обилната реколта

Световните запаси от захар са на път да достигнат рекордни нива, на фона на повишаващите се добиви и очакванията за по-слабо търсене на суровината, пише Bloomberg. От началото на 2018 г. захарта е най-силно поевтиняващата борсово търгувана стока. 
 
От една страна, потребителите са все по-загрижени за своето здраве и ефектите от консумацията на сладки изделия. Това принуждава компаниите от хранително-вкусовата промишленост да произвеждат продукти със все по-малки колечства добавена захар.

Консумацията на захар в световен мащаб продължава да расте, но темповете са се понижили до нива от около 1.4% годишно през последните няколко години, в сравнение с 1.7 на сто за предходното десетилетие, показват данните на изследователската компания Green Pool Commodity Specialists. 
 
Това забавяне на растежа обаче съвпада със силното увеличение на продукцията, особено в Индия, която е вторият най-голям прозводител на захар, след Бразилия. Фермерите в Тайланд също могат да се похвалят с добра реколта тази година.

Според прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ, световните запаси от захар тази година ще достигнат рекордни равнища, които вероятно ще се запазят и през 2019 г. 
 
От началото на тази година цената на захарните фючърси на борсата в Ню Йорк се понижи с 25%, което е най-силният спад от всички 22 суровини, включени в Bloomberg Commodity Index. Към момента тя се търгува за 11.4 цента за паунд, а в началото на годината цената бе над 15 цента за паунд. 
 
Данните на Green Pool показват, че глобалното предлагане ще надвиши търсенето с 19.6 милиона тона за 12-те месеца до края на септември 2018 г. Това би бил най-големият излишък, регистриран някога и сам по себе си би бил достатъчен, за да задоволи годишното потребление на Китай, който е най-големият вносител на захар в света. 
 
Общият обем на производството в Индия тази година се очаква да нарасне с 58% спрямо миналата година и да достигне 32 милиона тона, а захарните рафинерии в страната настояват за увеличаване на експортната си квота. В Бразилия ръстът на запасите и падащите цени на етанола означават, че по-голямата част от реколтата ще бъде използвана за производство на захар, а не на биогорива, което също ще окаже натиск върху пазара. 
 
Единствената неизвестна в уравнението към момента е метеорологичната обстановка. Сушата в централните и южните части на Бразилия се отрази неблагоприятно на част от насажденията, а азиатските производители могат да пострадат от неблагоприятните условия в края на лятото.

Но в условията на по-слабия ръст на търсенето подобни временни "шокове" в производството лесно биха могли да бъдат абсорбирани. 
 
Здравословните препоръки и допълнителните данъци, с които се облагат газираните напитки, засега оказват по-голямо влияние в напредналите икономики на западните държави, но те все по-често се "копират" и на развиващите се пазари, отчитат още от Green Pool Commodity Specialists. Тези фактори оказват допълнителен негативен ефект върху цената на захарта. 
 
Според президента на JSG Commodities Франк Дженкинс, глобалният захарен пазар трябва да се подготви за няколко поредни години на значителни излишъци и устойчив дисбаланс между търсенето и предлагането. А това означава, че негативният тренд по всяка вероятност все още е далеч от своя край.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg