Понижения на Уолстрийт след добрите данни за пазара на труда в САЩ

3241
Понижения на Уолстрийт след добрите данни за пазара на труда в САЩ

© Unsplash.com

Излезлите в петък данни за пазара на труда в САЩ, които показаха, че той е стабилен, притесниха инвеститорите. По-ниската от очакваното безработица и по-високото ниво на новонаети служители се оказа лоша новина - данните дават повече сигурност на Федералния резерв на САЩ да продължи агресивното повишение на лихвените проценти за овладяване на инфлацията, без това да окаже сътресения в разходите на домакинствата.

Наемането на служители в САЩ е продължило с по-умерени, но стабилни темпове през септември, а нивото на безработица в страната е спаднало до 3,5%, показват данните. Икономистите очакваха, че безработицата ще се запази на ниво от 3,7%.

Работните места, без да се вземат предвид тези в селското стопанство, са се увеличили с 263 000, което всъщност е най-слабият месечен ръст на показателя от април 2021 г., писа Блумбърг, цитирайки официални данни на американското министерство на труда. При очаквани 250 хил.работни места обаче, данните показват, че пазарът на труда засега е устойчив на рязкото повишаване на лихвите от страна на Фед.

Въпреки че се забелязват някои индикации за забавяне на търсенето на служители, показани в скорошния спад в създаването на нови работни места, американските работодатели, много от които все още не разполагат с нужния им персонал, продължават да наемат със стабилни темпове.

В същото време стабилно са нараснали и средните почасови доходи през септември. Силата на пазара на труда в САЩ не само е в основата на потребителските разходи, но също така стимулира растежа на заплатите, тъй като предприятията се конкурират за ограничен брой потенциални служители.

Същевременно Фед се надява за балансиране на пазара на труда (изравняване между търсенето и предлагането), с цел охлаждане на растежа на заплатите, и в крайна сметка, и на инфлацията.

След публикуването на доклада Уолстрийт се понижи с най-големия си дневен темп от разпродажбите през септември насам, тъй като добрите данни потвърдиха мнението сред инвеститорите, че Фед ще продължи агресивните си действия за затягането на паричната си политика.

Основните индекси на Уолстрийт отвориха търговската сесия в петък с понижения: 

Промишленият индекс Dow Jones загуби 241,7 пункта или 0,81% при отварянето си до 29 685,27 пункта.

По-широкообхватният S&P500 намаля с 37,8 пункта или 1,01% до 3706,74 пункта.

Високотехнологичният Nasdaq спадна с 196 пункта или 1,77% до 10 877,28 пункта.

Индексите в крайна сметка затвориха със загуби до 3.9% при доминирания от технологичния сектор компании Nasdaq, докато S&P500 и Dow Jones 30 загубиха съответно по 2.8 и 2.1%.

Следващата седмица започва активният корпоративен сезон, в който компаниите обявяват финансовите си резултати за третото тримесечие, както и прогнозните си планове за наемане или съкращаване на персонал. Това ще даде по-ясни сигнали за посоките на иконономиката и цените на акциите.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg