Предстоящите промени в Dow Jones - най-мащабните от седем години насам

1379
Предстоящите промени в Dow Jones - най-мащабните от седем години насам

© Pixabay

Американският петролен гигант Exxon Mobil излиза от състава на борсовия индекс Dow Jones Industrial Average след 92-годишно присъствие, пише CNBC.

Промените, които ще влязат в сила от 31 август, са най-мащабните от седем години насам. Освен Exxon Mobil, която ще бъде заменена от производителя на облачни софтуерни решения Salesforce, от състава на Dow излизат фармацевтичният гигант Pfizer и производителя на авиационно оборудване Raytheon Technologies.

На тяхно място ще влязат биофармацевтичната компания Amgen и индустриалния конгломерат Honeywell.

Dow Jones Industrial Average е най-старият американски борсов индекс, създаден още през 1885 г. Към момента в него влизат 30 компании, за които се счита, че са представителна извадка на най-влиятелните сектори в американската индустрия.


Замяната на Exxon Mobil, която до този момент беше най-дълго присъствалата в индекса компания, с производител на софтуер е илютрация на "новото време", смятат анализаторите, цитирани от CNBC.

Изданието припомня, че пазарните оценки на петте водещи американски технологични компании (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet и Facebook) съвкупно надвишават размера на целия енергиен сектор в страната.

Присъствието на компаниите в индекса обаче има не само символично значение, но и чисто финансово - движението на Dow Jones Industrial Average се следи от инвестиционни фондове с обща нетна стойност на активите от 24 млрд. долара.

В последните десетителетия DJIA е подложен и на критики, тъй като запазва старата си формула на ценово претеглен индекс, което означава, че тежестта на отделните компоненти зависи от единичната цена на техните акции - нещо, в което няма кой знае каква икономичеста логика.

За разлика от него, широкият S&P 500 е претеглен според пазарната капитализация, тоест по-големите компании имат по-голямо тегло. Освен това той включва и много повече компании, като по този начин дава по-добра картина на цялата икономика.

Но дори и в S&P 500 петролните гиганти постепенно отстъпват от своите позиции. В момента енергийният сектор има дял от едва 2.5% в широкия американски борсов индекс. За сравнение, преди 5 години този дял беше 6.84%, а преди 10 години - 10.89%.

В същото време делът на технологичните компании нараства от 18.48% през 2010 г. до 28.17% в наши дни.

До 2013 г. Exxon Mobil беше най-голямата публична компания в Съединените щати. По време на пика през 2017 г. пазарната ѝ капитализация надхвърляше 500 млрд. долара.

Оттогава насам обаче тя следва устойчив низходящ тренд, като само за последните пет години акциите на петролния гигант са загубили над 40% от стойността си.

За същия период от време тези на Saleforce са поскъпнали с над 220%, като в момента пазарната оценка на компанията е малко под 200 милиарда долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg