Приятелството между Китай и Русия оскъпява петрола за Европа

2561
Приятелството между Китай и Русия оскъпява петрола за Европа

© Pixabay

Европа е на път да започне да плаща по-скъп петрол - на фона на факта, че Русия пренасочва по-голяма част от предлагането си към китайския петролен пазар.

Тъй като втората най-голяма икономика в света купува повече, доставките на суров петрол от пристанище в Приморск в Балтийско море ще бъдат намалени, според консултантската компания FGE.

Намалението ще оскъпи цените на сортовете, които ще бъдат налични за продажба в Европа. Русия вече е най-големият доставчик на Китай и вероятно ще увеличи износа си за страната с 200 000 барела на ден през 2018 г., според FGE.

След като свръхпредлагането на пазара доведе до най-големия срив в цената на петрола от едно поколение насам и лиши Русия от част от петролните й приходи, страната се опита да увеличи пазарния си дял във водещия вносител на петрол в света.

Русия вече изпревари Саудитска Арабия като водещия износител на петрол за Китай, въпреки че двете страни оглавява усилията за намаляване на свърхпредлагането чрез ограничаване на производството. Нефтопроводът Източен Сибир – Тихи Океан подпомогна Русия в мисията й да увеличи износа за Китай.


“Русия започва незабавно да пренасочва износ на суров петрол от Европа към Китай,” обявиха от FGE на 29 декември. “Въпреки че очакваме износът на суров петрол от Русия да остане без промяна на годишна база през 2018 г., това е положителна новина за цената на петрола от сорта Урал поради ниската му наличност, особено от пристанище Приморск.”

Увеличението на износа в посока Китай се очаква да ограничи износа от Приморск през януари и февруари, и да намали количествата петрол, които текат по тръбопроводите към Източна Европа през март, според FGE.

Доставките на Урал от пристанището през януари вероятно ще паднат със 160 000 барела на ден, в сравнение с преди година, докато доставките от Новоросийск в Черно море може да останат до голяма степен без промяна и евентуално да нараснат, твърдят от FGE.

Тези отклонения са оскъпили петрола от сорта Урал в края на декември, в сравнение с предходния месец, според FGE. Петролът е с 60 цента по-скъп на барел от продавания в Лондон Брент.

По-рано днес Брентът се търгуваше на цена от 66.67 долара за барел в Лондон, след като преди месец цената му бе 64.09 долара.

Китай внася по-голяма част от руския петрол през вътрешни тръбопроводи и чрез доставки по море от източните пристанища Козмино, Де-Кастри и Пригородное. Втори тръбопровод между двете страни започна работа в последния ден на 2017 г., което удвои капацитета за внос на Китай през нефтопровода Източен Сибир – Тихи океан до 30 млн. тона годишно, или около 600 000 барела на ден.

Азиатската страна също така се опитва да разшири енергийните си отношения с Русия. През ноември китайската CEFC China Energy Co. продаде първия си товар руски петрол, след като купи дял на стойност 9 млрд. долара в Роснефт през миналата година.

В рамките на петгодишен период руският енергиен гигант ще достави на базираната в Шанхай компания 60.8 млн. тона.

Русия е доставила 5.12 млн. долара суров петрол на Китай през ноември, или 1.3 млн. барела на ден. Страната също така има за цел да започне продажби на природен газ през газопровода „Силата на Сибир“ до декември 2019 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg