Продължава възходящият тренд в обемите и оборота на MTF - СОФИЯ

1049
Продължава възходящият тренд в обемите и оборота на MTF - СОФИЯ

© Pixabay.com

Първата в България многостранна система за търговия на финансови инструменти - MTF (Multilateral Trading Facility) - СОФИЯ, стартира дейността си през 2016 г.

Оттогава това място за търговия отчита постоянно увеличение на обемите и оборота.

За изминалата 2019 г. оборотът на MTF - София се покачи с 14.68%, или 345.9 млн. лв. Той беше формиран от сделки с акции, облигации и инструменти, търгувани на сегмент „Деривати“. 

По класове финансови инструменти сделките с акции бяха за 92.05 млн. лева (+14.5%), облигации за 38.77 млн. лв. (-65.8%), БТФ (борсово търгувани фондове) за 1.27 млн. лв. (-60.3%) и деривати за 213.8 млн. лева (+104.87%).

Допуснати за търговия на MTF - SOFIA са 102 емисии акции, една емисия БТФ и 50 облигационни емисии.

Видно от горепосочената статистика с най-голям дял в оборота на MTF - София (61.8%) са инструментите, търгувани на сегмент „Деривати“, където са регистрирани 14 емисии (наричани сертификати).

Сертификатите са изцяло финансови инструменти и не носят задължение за физическа доставка. Поради това те са подходящи както за хеджиране, така и за лица, готови да поемат средно до високо ниво на риск.

Вижте пример от сaйта на Капман 

Четири сертификата са базирани на изменението на фиксинга на лева към щатския долар, определян от БНБ. Те са със срок на сетълмент, съответно 7, 14, 21 и 30 дни.  Пример как могат да се използват валутни деривати на MTF – София можете да видите тук 

Отделно активни през годината са били и сертификатите за пикова и извънпикова електрическа енергия на база цените от търговията на БНЕБ, пазар „Ден напред“ със сетълмент 3, 4 и 5 работни дни. До голяма степен те се изпозват от предприятия от нефинансовия сектор. 

Вижте пример как може да стане това  

Също така се търгуват седмични и месечни сертификати за базова и пикова електроенергия.

Сертификатите притежават ISIN код, а сетълментът на транзакциите е чрез системата на Централен депозитар АД по стандартния начин за търговията с ценни книжа.

Участници (членове) на MTF SOFIA могат да бъдат само юридически лица, които са банки или инвестиционни посредници, както и юридически лица от трета държава, получили лиценз или с признат лиценз от КФН. Към днешна дата членове на MTF - София са 11 инвестиционни посредници.

От гледна точка на оборот, класацията при инвестиционните посредници за 2019 г. изглежда по следния начин:* Забележка: Кръстосана сделка се отчита като броя ФИ и сумата по нея се удвоява


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg