Продажбите на нови домове в САЩ през януари с най-голямо понижение от 13 години насам

420
Продажбите на нови домове в САЩ през януари с най-голямо понижение от 13 години насам

Продажбите на нови домове в САЩ са се понижили през изминалия месец с най-много от 13 години насам, сочещи продължаваща слабост в сектора на недвижимите имоти, довел до забавянето на ръста на щатската икономика през третото и четвъртото тримесечие на миналата година.
За януари те са намалели с 16.6% до ниво от 937 000 на годишна база, което бе значително под средните очаквания на анализаторите за спад от 3.6% до 1.08 млн. броя на годишна база.

Понижението им бе най-голямото месечно понижение от януари 1994 година насам, когато продажбите на нови домове намаляха с 23.8% на годишна база.

Средната цена на новите жилища се е понижила с 2.1% през януари до 239 800 долара от 244 900 долара година по-рано.

През четвъртото тримесечие на миналата година средната цена на новите домове се е повишила с 0.4%, в сравнение със сравнимото тримесечие на миналата година.

Изнесените днес данни сочат леко понижение на обявените за продажба домове до 536 000 през януари, в сравнение с 537 000 през декември.

Негативните данни за продажбата на нови жилища става реалност, на фона на относително добрите домове за продажбата, повишили се с 3% и възлизащи на около 85% от пазара на недвижими имоти.

По-рано днес бяха отчетени и негативни данни за ръста на щатската икономика, нараснала с 2.2% на годишна база през четвъртото тримесечие, което бе под средните очаквания за ръст от 2.3% и значително под правителствената прогноза от края на януари за 3.5%.

С най-много са се понижили продажбите на нови домове в западните щати, намалели с 37.4% на годишна база през януари до 166 000 на годишна база, което бе и най-ниската им стойност от март 1995 година насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg